Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zrušenie nedeľného zákazu mnohí uvítali. Sulík pripustil tichú dohodu s Matovičom
Zdielať na

Zrušenie nedeľného zákazu mnohí uvítali. Sulík pripustil tichú dohodu s Matovičom

SLOVENSKO / Štvrtkové rozhodnutie hlavného hygienika o zrušení takzvaného sanitárneho dňa, a teda o otvorení maloobchodných prevádzok aj v nedeľu, mnohí uvítali. Práve víkendy bývajú z hľadiska predaja najsilnejšie. Podľa aliancie moderného obchodu však nie všetci obchodníci túto prvú nedeľu stihli využiť.

Otvorenie obchodných prevádzok v nedeľu po dlhých troch mesiacoch mnohí Slováci uvítali, a to nielen pre možnosť nakupovania, ale aktuálne zrejme aj pre daždivé počasie.

Nariadenia hygienika zákazníci dodržiavali, a teda rúška na tvárach v interiéri nechýbali. Niekto si nakúpil, iný prišli na rodinné stretnutie. "Shopping centrá sa stali pre mnohých ľudí už centrom aktívneho trávenia voľného času, zároveň nakupujú, najedia sa," uviedla hovorkyňa obchodného centra Eurovea Oľga Hammer. 

Pred koronakrízou bola návšteva ale väčšia 

Aj napriek tomu však návštevnosť v obchodných centrách v prvú otvorenú nedeľu nebola taká, ako v období pred koronakrízou. Práve nedele boli kedysi silným dňom pre obchodníkov. V jednom z obchodných centier tvorili 18 - 20 percent týždenného počtu zákazníkov.

O výhodách pre zamestnancov nehovoriac. "Ja som brigádnik, čiže ja som tu len soboty a nedele, takže som s tým v pohode," reagovala brigádnička. 

"Nie veľa zákazníkov vie, že tí predavači, ktorí tam robia, máju v nedeľu stopercentný príplatok, majú raz tak viac peňazí. To znamená, že ten kto robí v nedeľu, má jeden den voľna navyše," vysvetlil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

Podobne to vyzeralo aj v Banskej Bystrici 

Dnes bolo otvorené aj nákupné centrum v Banskej Bystrici, ľudia chodili a parkoviská sa zapĺňali. Posedenie na kávičke či zmrzline, stretnutie s priateľmi, najmä kaviarne v nákupnom centre praskali vo švíkoch.

Ľudia nakupovali oblečenie aj športové potreby, najmä tí, čo to počas pracovného týždňa nestihli. "Cez týždeň sme v práci, tak sme boli teraz trocha," poznamenal jeden z návštevníkov nákupného centra. Otvorené mali aj obchody s potravinami, no tam bolo na parkoviskách o niečo menej áut.

Niektorí obchodníci ale prvú nedeľu nestihli otvoriť

Nie všetky prevádzky však aj otvorili. Tie, ktoré nestihli pre krátkosť času od piatku vyriešiť dodávky čerstvých potravín či pracovné smeny, zostali aj napriek možnosti otvoriť túto nedeľu zatvorené.

"Alebo so skrátenou otváracou dobou. Dá sa predpokladať, že otváracie hodiny budú budúci týždeň v štandardnom režime," skonštatoval Martin Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu. 

Zákaz nedeľného predaja ale ostáva politickou témou aj naďalej 

Téma zákazu nedeľného predaja ale medzi politikmi ostáva aj po uvoľnení opatrení. Premiér v sobotu zopakoval, že sa bude snažiť o dohodu s Richardom Sulíkom, za akých podmienok by súhlasil s legislatívou, ktorá by zakázala nedeľný predaj.

Hovorí sa o zatiaľ neverejnej dohode, ktorú ani jeden z nich nechce konkretizovať. "Je to taká dohoda, žolík. Ja sa budem snažiť presvedčiť aj liberálov," vyhlásil predseda vlády Igor matovič (OĽaNO). "Kedže je to tichá, neverejná dohoda, tak nebudem sa k nej ani vyjadrovať," odkázal Richard Sulík. "Je to možno boj na dlhé trate, možno sa to nepodarí počas tohto volebného obdobia," dodal Igor Matovič. 

Aj opozícia sa však pýta. Ak riešime predavačky, prečo sa neriešia iní? "Keď hovoríme o tom, že by mali byť rodiny spolu v nedeľu, tak je aj veľa iných povolaní, ktoré pracujú v nedeľu a nie je nepretržitá prevádzka," pripomenul exminister hospodárstva a poslanec NR SR Peter Žiga. "Čo s pumpárkami alebo uvádzačkami do kín, čašníčkami?" pýta sa Richard Sulík.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy