Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lukratívna zákazka za 180 miliónov v Gabčíkove má niekoľko otáznikov. TV JOJ zisťovala podrobnosti
Zdielať na

Lukratívna zákazka za 180 miliónov v Gabčíkove má niekoľko otáznikov. TV JOJ zisťovala podrobnosti

GABČÍKOVO / Okolo tendra na opravu vrát gabčíkovského vodného diela za 180 miliónov eur je viacero otáznikov. Lukratívnu štátnu zákazku získala firma Metrostav. Jej bývalý manažér pracuje vo vodohospodárskej výstavbe, ktorá tender pripravovala. Minister životného prostredia v tom vidí konflikt záujmov a požaduje kontrolu.

Na vodnom diele Gabčíkovo panuje čulý ruch. Robotníci po desiatkach rokov prevádzky diela opravujú plavebné komory. O lukratívnu zákazku mali záujem 4 firmy. Tú z nich, ktorá predložila najnižsiu ponuku, vyradili ešte pred súťažou. Dôvod - nesplnila všetky podmienky.


"Cena naša je oveľa nižšia ako víťazná, takže je tam úspora. To sú úplne vyhodené peniaze," uviedol jeden z neúspešných uchadzačov Arnold Banyász.Okrem iného sa neúspešnej firme nepáči, že firmy, ktoré pomáhali tvoriť podmienky tendra, v ňom napokon aj súťažili. To ale nie je všetko."Tá referencia, s ktorou vyhral Metrostav, podľa nás nie je celkom v poriadku," dodal Banyász.


Referencia bola v tomto prípade 7 rokov. Zahraničný víťaz podľa rožňavskej firmy robil podobnú zákazku pred desiatimi rokmi. S vedomím, že to potrvá roky, sa preto obrátil na súd."Stále si myslím, že by malo sa podporovať miestne podnikanie. Ale všetky takéto veľké zákazky odchádzajú do zahraničia," uviedol Banyász.


Na nedostatky miliónového tendra poukazuje aj bývalá zamestnankyňa Vodohospodárskej výstavby. Zistila viacero podozrení. "Veľkým konfliktom záujmov je, že technický riaditeľ, ktorý zostavoval súťažné podklady pre tento tender, kedysi pôsobil ako vysoko postavený topmanažér Metrostavu," informovala Diana Migaľová Baschierová z občianskeho združenia Objektívne informovaná spoločnosť.
"Určite je to totálny nezmysel, takže to je prvá odpoveď. Prečo? No, ukončil som prácu u zamestnávateľa pred jedenástimi rokmi," reagoval technický riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Dušan Voleský.  Podľa ministra Budaja: "To bol jasný konflikt záujmov."


Združenie tvrdí, že toto nebolo jediné pochybenie v miliónovom tendri. Úrad pre verejné obstarávanie obdržal viacero podnetov. "Ak by boli všetky ponuky v tomto tendri strihané podľa rovnakého metra, v tom prípade by metrostav predpokladáme túto súťaž vobec nevyhral," uvádza Baschierová.


Oslovili sme aj víťaznú firmu. Odpovede sme zatiaľ nedostali. Úrad pre verejné obstarávanie už celý proces skontroloval. Pochybenia nenašiel. "Vami uvádzané informácie sú pre úrad novou skutočnosťou, a preto sa obracia na tento kontrolovaný subjekt a čaká na zodpovedanie ďalších otázok, ktoré budú dôležité pre ďalší postup úradu," konštatuje Úrad pre verejné obstarávanie.

O sporný tender sa už zaujíma aj minister životného prostredia. Ten už generálneho riaditeľa vodohospodárskej výstavby, ktorý sa pod tender podpísal, odvolal. "Nový riaditeľ, bude na ňom, aby preveril, či aj tender na energetickú časť elektrárne, ktorý sa teraz rozbehol, že či aj ten nie je poznamenaný konfliktom záujmov," poznamenal minister životného prostredia Ján Budaj.

Minister posiela do štátneho podniku audítorov. Občianske združenie podáva trestné oznámenie. Tendrom sa už zaoberá aj polícia.

Ešte ako top manažér v štátnom podniku rozbiehal systém proti korupcií. Teraz ho paradoxne obvinenie z korupcie dostalo do väzby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy