Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Medzi lídrami krajín EÚ sa rysuje zhoda o miliardovej injekcií. Slovensko má šancu na modernizáciu
Zdielať na

Medzi lídrami krajín EÚ sa rysuje zhoda o miliardovej injekcií. Slovensko má šancu na modernizáciu

EURÓPA/SLOVENSKO / Lídri krajín Európskej únie cez video-konferenciu začali zásadnú debatu o spoločnom oživení našich ekonomík, ktorým ublížila koronakríza. Brusel popri bežnom rozpočte ponúka navyše 750 miliárd eur, z ktorých by Slovensko mohlo dostať 8 miliárd. V minulosti sme však neboli schopní využiť veľké sumy z rôznych európskych zdrojov.

Predseda Európskej rady Charles Michel po video-konferencii povedal, že medzi štátmi EÚ sa rysuje zhoda, v niektorých bodoch však zostávajú rôzne názory.  Múdrejší v tejto téme možno budeme v júli, kedy by sa lídri európskych krajín mali zísť osobne a vtedy by už mali hovoriť o konkrétnejších predstavách o konkrétnejších číslach.

Pre Slovensko z toho vychádza 8 miliárd eur, ktoré by sme mali minúť do roku 2024. A ono to, paradoxne, môže byť veľký problém. Naše vlády totiž dlhodobo neboli schopné zmysluplne použiť miliardy, ktoré nám na podnose ponúkali z rôznych európskych zdrojov. A navyše, časť peňazí zožrala slovenská korupcia. Súčasná koalícia je odhodlaná zmeniť to.

"Musí sa to dať. Iná cesta nie je a urobíme všetko preto," vyhlásil minister financií Eduard Heger.
"Aby sme už dopredu boli pripravení, keď to pristane na tom účte, aby sme to vedeli implementovať," povedal predseda parlamentu Boris Kollár. "Sme vedeli, že máme problémy s čerpaním a že ten tok európskych peňazí narastie a bude s ním o to viac treba niečo robiť," uviedol predseda európskeho výboru Tomáš Valášek.


Slovenskí politici sa zhodujú v tom, že spomenuté miliardy nemôžeme prejesť, ale treba ich použiť na modernizáciu štátu."Treba ich investovať do vzdelania, do digitalizácie, do nových technológií, ale predovšetkým do úspory energií," okomentoval europoslanec Ivan Štefanec."Je to investíciách do našej budúcnosti, do zelených technológií, napríklad do obnovy budov," dodal europoslanec Martin Hojsík."Potrebujeme masívne investovať do vedy, výskumu, školstva, pretože to je to, čo prináša pridanú hodnotu pre tú krajinu," uzavrel poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík.

No a túto veľmi dôležitú oblasť dnes spomenula aj bývalá premiérka Radičová. "Toľko o tom hovoríme - veda a výskum a spomeňte si, koľkí vedci sa ozvali z výbornými výsledkami teraz počas pandémie," dodáva expremiérka.

V minulosti malo Slovensko k dispozícií 15 miliárd a dokázalo využiť len štvrtinu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy