Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Jozefa Majského zadržali v českej nemocnici. Čaká na operáciu a strážia ho policajti
Zdielať na

Jozefa Majského zadržali v českej nemocnici. Čaká na operáciu a strážia ho policajti

Takto reagoval Najvyšší súd v minulom roku na zdravotný stav Jozefa Majského

ČESKO / Európsky zatykač vydaný Najvyšším súdom na Jozefa Majského vyšiel. Veľkopodnikateľa zadržali v českom meste Šumperk, kde bol hospitalizovaný v nemocnici. V neuveriteľne dlhej 18 ročnej kauze tunelovania BMG Invest a Horizont Slovakia je Majský obžalovaný. Prípadu dozoruje známy prokurátor Ján Šanta.

"Môžem potvrdiť, že dnes vypátrali 74 - ročného muža na ktorého bol vydaný európsky zatýkací rozkaz," informovala česká polícia.

Najvyšší súd TV JOJ potvrdil, že pojednávanie je vytýčené na 1.7. a zúčastniť sa ho mal aj Jozef Majský. Ten je známy svojou neúčasťou kvôli "PN". "Verejné zasadnutie v trestnej veci Jozefa M. bolo vytýčené na 1.7.2020 a to za účelom rozhodnutia o odvolaní obžalovaného," uvádza Najvyšší súd. S blížiacim sa súdom mala NAKA proaktívne zisťovať informácie a tie skončili v Českej republike, kde je obžalovaný hospitalizovaný v nemocnici. Aktuálne ho stráži polícia. "Polícia nás dnes kontaktovala so žiadosťou o nejaké informácie, my sme jej informácie, ktoré požadovala poskytli," informovala hovorkyňa nemocnice Šumperk Hana Henke.

"Odbor cieľového pátrania Prezídia PZ kontaktoval svojich českých kolegov v rámci medzinárodnej spolupráce ENFAST.Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Najvyšším súdom SR bola osoba zadržaná dnes ráno v nemocnici v ČR.Osoba momentálne čaká na operačný zákrok a je strážená príslušníkmi českej polície. O jej vydaní na Slovensko budú rozhodovať mieste orgány," uvádza polícia na svojom facebooku.

Zdroj oboznámený s vyšetrovaním, ktorý si neprial byť menovaný potvrdil pre českú agentúru ČTK, že Majský by mal byť do domácej starostlivosti prepustený zhruba za dva týždňe po akútnom operačnom zákroku. Operácia podľa informácií ČTK súvisí s jeho vážnym ochorením.

Návrh na pokračovanie v trestnom stíhaní doručil pred mesiacom Najvyššiemu súdu prokurátor Ján Šanta. Či sa ale stihne pojednávanie začať už prvé júla podľa neho také isté nie je. "Navyše len dva týždne by malo trvať zotavovanie po operácii na ktorú Jozef Majský v nemocnici v Šumperku čaká. Aktuálne už ale strážený českými policajtami," uviedol prokurátor Šanta.

Majskému súd vymeral pred piatimi rokmi trest deväť rokov v prípade podvodu, kde s dvoma ďalšími osobami čelí obžalobe z tunelovania skrachovaných nebankových firiem BMG Invest a Horizont Slovakia. Firmám mali prostredníctvom falošných pohľadávok spôsobiť škodu za viac než 400 miliónov slovenských korún. BMG  Invest a Horizont Slovakia, v minulosti ponúkali klientom nereálne vysoké úroky z vkladov. V roku 2002 skrachovali a dasaťtisíce klientov pripravili o niekoľko miliard slovenských korún.

Na zadržanie Jozefa Majského reagovala po dnešnom rokovaní vlády ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Šéfka rezortu justície neočakáva v prípade vydania Jozefa Majského na Slovensko žiadne problémy. "Mám o tom informáciu, bol vydaný Európsky zatýkací rozkaz na základe ktorého o tom bude príslušný justičný orgán rozhodovať. Predpokladám, že nebudú dôvody na odmietnutie a bude odovzdaný našim orgánom a súd bude ďalej konať," povedala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy