Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pellegrini o kauze NASES: Remišová ohrozila bezpečnosť štátu. Mala by sa zodpovedať
Zdielať na

Pellegrini o kauze NASES: Remišová ohrozila bezpečnosť štátu. Mala by sa zodpovedať

BRATISLAVA / Podpredseda vlády Peter Pellegrini a poslanec Richard Raši na tlačovej konferencii uviedli, že podajú na vicepremiérku Veroniku Remišovú trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v kauze NASES. Podľa nich svojim neodborným a nedôsledným prístupom ohrozila bezpečnosť a obranu štátu, nakoľko si nemala overiť legálnosť zariadení, ktoré polícia zadržala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby. Tie tam mali byť nainštalované po kybernetickom útoku v roku 2018, aby zvýšili obranu štátu a podľa Pellegriniho tak pravdepodobne nejde o nelegálny zásah do štátnej siete Govnet. Overiť si to mohla vraj u piatich osobách.

Pellegrini sa na tlačovej konferencii najprv vrátil do roku 2018, kedy Slovensko čelilo kybernetickému útoku a on ako premiér a predseda Bezpečnostnej rady SR dal po konzultácii aj so zahraničnými kolegami pokyn na zabezpečenie obrany a bezpečnosti štátu, ako aj štátnej siete Govnet. 

Podľa slov podpredsedu parlamentu boli "neznáme" zariadenia nainštalované legálne v prísne utajenom režime práve na ochranu siete Govnet. "Aktívna politička uprostred vyšetrovania v priamom prenose oznámila, že tu máme strategické ohrozenie štátu a môže za to bývalá vláda," hovorí Pellegrini. Že zrejme išlo len o jej neoverené informácie má svedčiť fakt, že štyroch zadržaných predstaviteľov NASES polícia prepustila bez vznesenia obvinenia. 

Podajú trestné oznámenie

Ak sa podozrenia v kauze Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) nepotvrdia, podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová musí položiť svoju funkciu, povedal podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Priblížil, že spolu s podpredsedom strany Smer - sociálna demokracia  a bývalým vicepremiérom Richardom Rašim podajú v najbližších dňoch na Remišovú trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Jej činnosťou totiž bola podľa Pellegriniho slov ohrozená bezpečnosť štátu. Raši doplnil, že jediným zámerom Remišovej bolo vytvoriť škandál a ona samotná ohrozila kybernetickú bezpečnosť štátu.

Pellegrini zároveň potvrdil, že ľudia, ktorí mali k dôležitým dátam prístup, disponovali previerkami. Zopakoval, že táto kauza nemôže ostať bez odozvy a vládni predstavitelia musia za svoje vyjadrenia niesť zodpovednosť. "V kauze NASES ide o politickú hru. V priamom prenose ste videli, čo spôsobí kombinácia nevedomosti, neodbornosti a absolútnej nekompetentnosti so snahou ‚odkrágľovať‘ svojho politického súpera, ktorého sa boja,“ uviedol podpredseda parlamentu.

Ak sa tieto podozrenia nepotvrdia, tak príde podľa neho čas na to, aby „vicepremiérka pochopila, že bola ustanovená na pozíciu, ktorej absolútne nerozumie“. V tejto súvislosti bude podľa Pellegriniho jej povinnosťou, aby z tejto funkcie odstúpila. Nevylúčil, že ak Remišová sama zo svojej funkcie neodstúpi, tak bude prvou členkou súčasnej vlády, ktorá bude v prípade získania dostatočného množstva podpisov poslancov čeliť odvolávaniu v parlamente.

Ohrozená bezpečnosť

Raši s Pellegrinim zároveň poukázali na to, že Remišová verejne vyhlásila, že tieto zariadenia odinštalovali. "V priamom prenose potom oznámi, že sa demontovali zariadenia, ktoré mali túto sieť a informácie chrániť. Účel zariadení a ich legálnosť si mohla pritom overiť minimálne u piatich ľudí," uviedol Raši. Podľa nich miesto overenia, na čo zariadenia slúžia, vytvorila škandál, keď zavolala na prokuratúru, podala trestné oznámenie a zalarmovala políciu. "Konanie vicepremiérky Remišovej je najväčším ohrozením bezpečnosti nášho štátu," dodávajú politici. 

Policajti Národnej kriminálnej agentúry zadržali minulý týždeň pri akcii v NASES štyri osoby. Podľa medializovaných informácií mala polícia podozrenie, že štátna počítačová sieť Govnet bola celá odpočúvaná prostredníctvom zariadení, ktoré pri akcii skonfiškovali. Štvoricu zadržaných však policajti následne prepustili bez obvinenia. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zároveň potvrdil, že Vojenské spravodajstvo bolo v minulosti požiadané o audit vnútornej bezpečnosti štátnych inštitúcií.

Veronika Remišová reagovala už len vyjadrením na sociálnej sieti:

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy