Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Počet žiadostí o odklad splátok narastá. Banky varujú, aby sa ľudia nenechali oklamať
Zdielať na

Počet žiadostí o odklad splátok narastá. Banky varujú, aby sa ľudia nenechali oklamať

BRATISLAVA / Počet žiadostí o odklad splátok v bankách stále rastie. Od začiatku pandémie podali ľudia už viac ako 162-tisíc žiadostí o takzvané bankové moratórium. To ľuďom umožňuje odklad splátok až na 9 mesiacov. Banky ale varujú, aby sa ľudia nenechali oklamať a tento nástroj dobre zvážili.

Úverové moratórium začalo platiť 9. apríla. Ľudia začali masívne žiadať o odklad splátok. Tých je už momentálne cez 162- tisíc. Odklad splátok je možný maximálne na 9 mesiacov. Banky však varujú, aby si ľudia nemenili odklad s odpustením splátok.

Povinnosť zaplatiť ich sa totiž len odkladá na neskôr. Úver je zároveň počas odkladu ďalej úročený úrokovou sadzbou dohodnutou v úverovej zmluve. Celková suma sa tak navýši. Banky preto klientov upozorňujú, aby tento krok dobre zvážili a nevyužívali najmä celú dĺžku moratória. Problém s atakýmto spôsobom len odkladá a po jeho skončení môžu nastať veľké problémy. 

Podľa guvernéra NBS Petra Kažimíra je moratórium dobrý nástroj na prvú pomoc, no na druhej strane banky strácajú prehľad o svojich klientoch, čo sa neskôr môže vypomstiť. Banky sú na druhej strane lepšie pripravené ako pri prvej kríze v roku 2009. Tento problém by teda mali zvládnuť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy