Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovensko trápia záplavy. TAKTO to vyzeralo u nás a našich susedoch
Zdielať na

Slovensko trápia záplavy. TAKTO to vyzeralo u nás a našich susedoch

SLOVENSKO/ ČESKO / Silné búrky trápia celé Slovensko. V trenčianskom kraji zaplavilo motorest a pri Zvolene zaplavili časť obce. V Česku je situácia vážnejšia. Počas týždňa zomreli dvaja ľudia.

Trenčín

Silná búrka, ktorá sa včera popoludní prehnala trenčianskym krajom, narobila na viacerých miestach poriadnu paseku. Zaplavené cesty, ochromená doprava, vytopené pivnice, ale aj celá dolina pod vodou. Najhoršia situácia bola pri hraniciach.

Všade samá voda. Takto to vyzeralo neďaleko slovensko-českých hraníc pri Drietome. Počas prietrže mračien v doline Liešna spadlo obrovské množstvo dažďovej vody, ktorá sa vyliala z potoka. Zrejme najviac si to odniesol motorest popri hlavnej ceste. "Katastrofa, hrozne, celé zle, ja keď som prišla, nevedela som prejst cez cestičku na terasu, lebo tu bolo po kolená vody. V kuchyni bolo minimálne 20 cm vody, syrová búdka bola zaplavená, absolútne všetko, aj stroje."  skonštatovala vedúca motorestu.

Do zatopenej oblasti začali postupne prichádzať hasiči z Trenčína i dobrovoľníci z okolitých obcí. Voda však medzitým stihla narobiť obrovské škody. "Máme vzadu takú zoo, takú oboru, zvieratá lietali ako poplašené, to bolo niečo strašné, ja som nikdy nič také nevidela a dúfam, že to už nikdy nezažijem," smutne dodáva.

Vigľaš

Včerajšia silná prietrž mračien prekvapila obyvateľov Vígľaša pri Zvolene. Niekoľkominútový lejak spôsobil lokálne záplavy v časti obce. Voda aj s bahnom sa valila z polí cez dvory rodinných domov aj po ulici. Dostala sa aj do pivníc. Zasahovali tam hasiči z Detvy, ktorí museli vodu odčerpať. Ohrozená je aj úroda v záhradách, ktoré zostali pod vodou. Obyvatelia mali plné ruky práce a celý víkend čistili od nánosov blata dvory aj rodinné domy.

Česko

Záplavy, spôsobené prívalovým dažďom, si tento týždeň v Česku vyžiadali už druhú obeť. V okolí Kolína sa utopil muž, ktorého zmietla masa vody a bahna z okolitých polí. Najvážnejšia situácia však nastala na Chrudimsku, kde pred storočnou vodou museli eva-kuovať desiatky seniorov z domova dôchodcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy