Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Chlapcovi, ktorého otec zavraždil jeho mamu, úrady povolili videohovor z Nemecka. Jeho rodina ho nevie z detského domova dostať
Zdielať na

Chlapcovi, ktorého otec zavraždil jeho mamu, úrady povolili videohovor z Nemecka. Jeho rodina ho nevie z detského domova dostať

SLOVENSKO/NEMECKO / Aj 5 rokov po smrti mladej matky musia pozostalí s úradmi bojovať o jej syna Miška. Rodina z Vtáčkoviec na východnom Slovensku sa chce o malého Miška postarať. Dieťa dodnes nevie, že jeho otec je vo väzení za vraždu jeho mamy. Miško skončil v detskom domove v Nemecku. Dva roky tamojšie úrady bránili kontaktom s jeho slovenskou rodinou. Teraz konečne prišla zmena.

Malý Miško vyrastal na Slovensku. Jeho otec ho zobral do Nemecka. Matka ho chcela späť. Otec sa však vrátil a chladnokrvne ju ešte v roku 2015 za dedinou zavraždil. Dostal 21 rokov väzenia. O chlapca, ktorý mal vtedy len 5 rokov, sa prihlásila sestra zavraždenej. "Ak by naša dcéra žila, tak by si priala, aby jej syn vyrastal na Slovensku, kde sa narodil... Malý tu má pripravenú izbičku," vyjadrila sa v tom čase Miškova stará mama Viera Mitaľová. 

Mitaľovcom sa podarilo získať povolenie na kontakt. Pred dvoma rokmi vycestovali do Nemecka. Lenže chlapec po stretnutí z detského domova ušiel. Tamojšie úrady ďalšie kontakty stopli. "Preto sme aj my stále búšili a stále sa snažili dostať k otázke, že prečo nemôže maloletý vidieť svoju biologickú rodinu," uviedla Andrea Cisárová, riaditeľka CIPC. Centrum pre ochranu detí sa domnieva, že práve túžba byť znovu so svojimi tam, kde vyrastal, mohla spôsobiť jeho útek. Rýchlo ho našli, no na ďalšie stretnutia s rodinou uvalili stopku.


Keď nemecké úrady pred dvoma rokmi zakázali ďalšie kontakty s Miškom, slovenská rodina sa nevzdávala. Jeho teta mu pravidelne do Nemecka posielala aspoň listy. Antónia prišla o sestru, no synovca chce vychovať. V sprievode psychologičky prišla do centra pre medzinárodno-právnu ochranu detí a mládeže. Dôvod, vymodlený a nemeckými úradmi povolený videohovor s Miškom. "Poviem mu, ako ho mám veľmi rada. A, že sa teším, kedy sa konečne stretneme spolu," povedala Antónia Mitaľová, teta Miška. 

"Veľmi sa na to tešíme. Sme plné očakávania, tak uvidíme, aký bude priebeh. Ale vzhľadom na to, že už sme pripravili pôdu, tak verím, že to bude fajn," poznamenala psychologička Gabriela Ručková. 

Videohovoru sa konečne dočkali

Pri ďalšom priebehu asi hodinového rozhovoru sme zo zákonných dôvodov a s ohľadom na súkromie rodiny neboli. Môžeme prezradiť, že témami bol život Miška v Nemecku, škola, no najmä príroda. Lásku k nej v ňom vybudoval práve jeho dedko na Slovensku. "Sme si pospomínali, keď bol maličký, čo sme robili spolu, doma a také veci. Ako sme sa hrali," opisovala rozhovor Miškova teta.

Aj po piatich rokoch odlúčenia si mnoho vecí zo života na Slovensku pamätal. Jeho teta najviac túži po objatí s malým synovcom. "Stále má pripravenú izbičku a čaká naňho."

"Sú to emócie, ktoré sa budú postupne rozbaľovať, a práve preto netreba teraz čakať, že ako sa správal, alebo čo bolo a treba nadviazať, aby sme išli ďalej," dodal psychologička.  Slovenská rodina malého Miška teda po dvoch rokoch znova vidí nádej. Dozvedeli sa totiž, že po tomto stretnutí bude aj ďalšie. A možno aj priamo v Nemecku. "Požiadali sme, či by bol možný aj príchod maloletého na Slovensko," oznámila Cisárová, riaditeľka CIPC.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy