Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V okolí Prešova zrejme vyrastú hneď dva obchvaty. NDS začala raziť tunel Bikoš
Zdielať na

V okolí Prešova zrejme vyrastú hneď dva obchvaty. NDS začala raziť tunel Bikoš

PREŠOV / Prešov stále nemá cestný obchvat a tranzitná doprava ide priamo centrom mesta a to vrátane ťažkých kamiónov. Všetko však nasvedčuje tomu, že ak neprídu problémy, o tri roky to bude lepšie. Severný obchvat, takzvaná R4, sa má v ďalších etapách dostať až po hranice s Poľskom.

"Nateraz nemám informácie, že by koronakríza zásadným spôsobom obmedzila výstavbu," tvrdí minister dopravy a výstavby Andrej Doležal. Prešov doteraz nemal ako jediné krajské mesto na Slovensku žiaden obchvat. Ak sa to podarí, bude mať obchvaty dva.

"Začiatok razenia tunela Bikoš znamená aj to, že v okolí Prešova pribudnú aj dva tunely. Ten s názvom Prešov už je prerazený a spájať bude diaľničný obchvat po D1 smerom na Košice. Kým cez diaľničný tunel by malo prvé auto prejsť už na budúci rok, prvá časť R4 s tunelom Bikoš by mala byť dokončená v roku 2023," informuje Národná diaľničná spoločnosť. 

"Výstavba R4 je obrovská pozitívna emócia pre celé mesto," uviedla primátorka mesta Andrea Turčanová. "Ja chcem aby všetci pochopili, že to neskončí len fázou jedna a dva, ale chceme, aby R4 pokračovala až po hranice s Poľskom," dodal Doležal. 

Okrem Prešovčanov si tak vydýchnu aj všetci obyvatelia obcí a miest, cez ktoré súčasný tranzit vedie. V Prešove pre chýbajúce obchvaty prechádzajú centrom mesta aj kamióny smerujúce po medzinárodnej trase. Jednoducho stále inej cesty niet. "A koniec koncov vybudovanie infraštruktúry je bytostne dôležitý pre rozvoj každého regiónu," uviedol na tlačovke minister dopravy. 

Motoristi, ktorí v súčasnej dobe prechádzajú Prešovom sa musia vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti. Stavebné stroje a robotníkov vidno na každom vjazde do mesta. Pri novovznikajúcich obchvatoch tie obmedzenia veľké nie sú. Ale medzitým začala Slovenská správa ciest s rekonštrukciou vyťaženej cesty, pre ktorú v špičke stoja autá až po tretiu dedinu od mesta. Minister dopravy  priznal, že rekonštruovať, kým nie sú dokončené obchvaty, nebol najšťastnejší nápad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy