Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pred sto rokmi sa písali hranice Slovenska, opäť sa rozdúchali národnostné vášne
Zdielať na

Pred sto rokmi sa písali hranice Slovenska, opäť sa rozdúchali národnostné vášne

BRATISLAVA / Presne pred 100 rokmi vo Versailles podpísali Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá určila hranice po rozpade Rakúsko-Uhorska, porazeného v 1. svetovej vojne, a to nástupníckeho štátu Maďarska a aj Československa.

Spomienku na túto udalosť si pripomenulo vedenie Národnej rady SR pri pamätníku na bratislavskom nábreží. Svorne vyjadrilo najmä prosbu, aby sa pri tejto príležitosti nejatrili staré rany. Zároveň vyzdvihli dobré vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom.

No vášne napokon nastali. Zástupcovia mimoparlamentnej SMK na stretnutí s maďarskou komunitou odovzdali premiérovi Igorovi Matovič memorandum s národnostnými požiadavkami. "Ja som podal ruku v mene vlády slovenskej republiky, priateľskú ruku, tak niekto, kto si nedovidí ďalej od nosa, túto situáciu chcel zneužiť na to, aby tu znova rozdúchal národnostné vášne. Túto hru hrať nebudem," odkázal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). 

"My sme za to, aby slovensko-maďarské vzťahy boli dobré. Aby sme pokračovali v tej desaťročnej kontinuite, aby sa nevytváralo napätie," uviedol podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí)."Je veľmi dôležité to udržať v takýchto intenciách a nedávať ani trochu možnosti rôznym tým temným silám to znovu otvárať, robiť si na tom politiku," vyhlásil predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). 

Bratislave vyrastie pamätník Nežnej revolúcie. Ide o jedinečný koncept, ktorý ide do hĺbky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy