Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Slováci pracujúci v zahraničí protestovali na hraniciach. Svoje rodiny nevideli už mesiace
Zdielať na

Slováci pracujúci v zahraničí protestovali na hraniciach. Svoje rodiny nevideli už mesiace

BRATISLAVA / Na hraničnom priechode Berg sa opäť demonštrovalo. Tentokrát ale na rakúskej strane. Situáciu mala pod kontrolou slovenská aj rakúska polícia. Nespokojní Slováci pracujúci v zahraničí žiadajú zrušiť karanténu a otvoriť hranice. Mnohí sa totiž nevedia dostať k rodine. Česi uvoľnia hranice od polovice júna. U nás ešte takéto rozhodnutie nepadlo.

"My sme tu doma. A chceme, aby sa dodržoval zákon, aby sa dodržovala ústava, aby sme mohli znova prejsť na našu stranu, na slovenskú stranu. Pretože my nie sme žiadna nákaza," skandovali Slováci žijúci v zahraničí. Slováci žijúci a pracujúci v zahraničí tvrdia, že situácia je pre nich už neúnosná. Najviac ich trápi to, že svojich blízkych žijúcich na Slovensku nevideli a neobjali už niekoľko mesiacov. Premiéra preto žiadajú o zrušenie karantény.

Opatrenia pre koronavírus veľmi zasiahli aj rodinu z okresu Piešťan. Manželka a dvaja malí synovia svojho ocina, ktorý pracuje vo Švajčiarsku, uvideli až v sobotu. Medzi nimi ale boli betónové zábrany. Od šťastia sa neubránili slzám. "Áno veľmi mi chýbal, lebo mám ho veľmi rád. Chcem byť u neho," vraví syn Marko. "Je to radosť, je to bolesť, je to smútok, všetko dokopy. Je to strašná diskriminácia," dodáva manželka. 

"Ja som rád, že prišla sem moja žena, že prišiel môj syn. Že sme sa mohli vidieť po troch mesiacoch. Sú tu ľudia, ktorí neboli s rodičmi viac ako štyri mesiace," hovorí otec a organizátor protestu. Ľudí v takejto situácii bolo na rakúskej strane priechodu viac ako dosť.

Slováci pracujúci a žijúci v zahraničí žiadajú nielen zrušiť karanténu, ale aj otvoriť hranice. Kedže štátna karanténa aj eKaranténa je pre nich problém. Môžu si totiž dovoliť voľno len na pár dní. "Čo je pre nás neakceptovateľné, lebo musím chodiť do práce," vravia nespokojní Slováci. 

Na hranicu prišla aj Viera Tomanová, komisárka pre deti. Vyzvala vládu aj ústredný krízový štáb, aby urýchlene odstránili prekážky styku detí s rodičmi pracujúcimi v zahraničí. Organizátor protestu na hraničnom priechode Berg tvrdí, že sa svoje práva budú ďalej bojovať. V tejto súvislosti chcú pustiť do obehu petíciu a plánujú podať aj podnet na ústavný súd.

Pritom českí susedia už od 15. júna otvoria svoje hranice pre sedem štátov, kde budú môcť ľudia cestovať bez testu na Covid - 19. Slovensko ale medzi nimi nie je. "Si musíme veľmi opatrne zvážiť, že či sa otvoríme. Lebo je dosť možné, že tam budú diery v systéme, že budú mať zároveň otvorené aj voči ďalším krajinám, kde tá nákaza ešte nie je zďaleka pod kontrolou. A v tom prípade by sme sa mohli vystaviť nie práve príjemnému riziku," vraví premiér Igor Matovič. 

V pondelok by mali o tom rozhodovať odborníci. Slovákom ale stále neodporúča cestovať aj rezort zahraničných vecí. V sobotných dialógoch RTVS Ivan Korčok povedal, že pokiaľ ide o otváranie hraníc, Slovensko nič nezmeškalo. Zároveň ale priznal, že mu pri tomto kroku a obnove fungovania Schengenu chýba koordinácia v rámci Európskej únie. "Aby ste sa podpísali teraz pod to a povedali občanom, že môžu cestovať. Toto bude naozaj výsostne závisieť od toho, ako bude vyzerať situácia vo svete. Mne v tejto chvíli naozaj chýba trochu koordinácie v EÚ," vyjadril sa Korčok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy