Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koronavírus cenám bytov veľmi neublížil
Zdielať na

Koronavírus cenám bytov veľmi neublížil

BRATISLAVA / Vysoké ceny bytov ešte viacej narástli. V prvom štvrťroku 2020 šli medziročne hore o viac ako desať percent. Stúpli aj oproti zimnému obdobiu z konca minulého roka. V prvých troch mesiacoch však ešte neúčinkovala korona. Pýtali sme sa preto realitných maklérov, čo sa deje teraz a či sa záujemcovia v ťažkej situácii môžu tešiť na pokles cien ako to bolo pri poslednej kríze v roku v 2009.

Ceny nehnuteľností v posledných rokoch stále rástli. Pomáhala tomu dobrá ekonomická situácia, nízka nezamestnanosť a lacnejšie úvery a teda vysoký záujem o bývanie. Medziročne poskočil aj prvý kvartál. Čo je zaujímavé, že ceny starých nehnuteľností narástli ešte viac, ako tých nových.

Funglovky sa medziročne nevyšplhali cez 10 percent, naopak byty jazdenky presiahli 15-percentný nárast. v prvom štvrťroku však ešte neúradovali reštriktívne korona-opatrenia. Len dva týždne z marca. Po nich nastal realitný armagedon.

Ján Palenčár, prezident NARKS upresňuje: "Klesol záujem o zhruba 95 percent."

Realitný armagedon však netrval dlho: "Situácia sa zmenila zhruba po veľkej noci, ked sa vrátili ľudia k téme nehnuteľnosti," hovorí Ján Palenčár.

Záujemcovia síce viacej zvažujú, kým niečo podpíšu, ale realitáci sa sťažovať na rozdiel od mnohých iných odvetví na nedostatok práce nemôžu. Pri poslednej kríze v roku 2009 sa spolu s prepadom ekonomiky prepadli aj ceny bytov. To sa teda zatiaľ nedeje. 

"Vzhľadom na nulovú výstavbu takmer, to nebude takýto prepad. dokonca začíname uvažovať, či nejaký prepad bude," hovorí Daniela Rážová, riaditeľka Bond Reality.

Aj tie nové predaje sa realizovali v cenách ako predtým. Čo urobí pandémia s realitným trhom naozaj ťažko ešte povedať, ale na takého krízy reaguje väčšinou s 3-, až 6-mesačným oneskorením.

Napriek predvolebným rečiam zostáva nedostatok nájomných bytov na Slovensku naďalej dlhodobým problémom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy