Skoro jasno
15°
Bratislava
V košickej nemocnici našli bábätko. Testovali ho na koronavírus
Zdielať na

V košickej nemocnici našli bábätko. Testovali ho na koronavírus

KOŠICE / Personál košickej nemocnice Louisa Pasteura prekvapil alarm. Bol to signál, že v inkubátore Hniezda záchrany je bábätko. O týždňového chlapčeka je dobre postarané, je zdravý a čaká na novú milujúci rodinu.

Svetielko záchrany v nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach sa rozsvietilo po takmer dvoch rokoch. Neznáma matka vložila do inkubátora týždňové bábätko. "20. mája o 12:15 sme začuli na oddelení alarm nášho hniezda záchrany. Kedže od minulého roku máme kamerové spojenie s týmto hniezdom na oddelenie, na počítači sme si zapli kameru a videli sme, že niečie ruky položili to bábätko do hniezda," povedala primárka neonatologického oddelenia Iveta Kostelníková.

Jeho dočasné meno je symbolicky Hniezdo a je to zdravý 2360 gramový chlapček. "Chlapček dostáva samozrejme umelú mliečnu formulu, ktorá mu celkom chutí. Žltačku nemá, je úplne klinicky v poriadku, urobili sme mu bežné screaningové vyšetrenia, ktoré robíme každému bábätku. Má sa dobre. Napapá sa a spí," prezradila Kostelníková.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu zdravotníci hneď po nájdení bábätka odobrali vzorky na vyšetrenie ochorenia COVID-19. Tie boli negatívne. Najčastejším dôvodom odloženia dieťaťa do hniezda záchrany je ten, že sa o neho nedokážu postarať a zabezpečiť mu normálny štart do života. "Mohla mať nejak viac detí a nevedela sa už o to ďalšie postarať, alebo proste sa ocitla v nejakej krízovej situácii životnej, kde si nevedela s tým dieťatkom sama poradiť," skonštatovala Kostelníková.

Úrad sociálnych vecí a rodiny už hľadá pre chlapčeka milujúcu rodinu. Otázka ale znie, či sa takéto situácie nebudú opakovať. "Matka, ktorá sa zriekne svojho dieťaťa, očakávali by sme, že bude mať naozaj vážne dôvody. Jedným z dôvodov môže byť existenčná núdza alebo obava zo schudobnenia, obava z toho, že ona a dieťa bude ohrozené, a tak matka dúfa, že sa dieťaťu dostanú lepšie podmienky a lepšia starostlivosť, ako by dokázala poskytnúť ona," zhodnotila psychologička Danica Caisová. Hniezdo záchrany v tejto nemocnici funguje od roku 2005 a spolu doň priniesli 17 detí, z toho 11 chlapcov a 6 dievčat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy