Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Polícia vyšetruje znečistenie vôd. Skládka s nebezpečným odpadom stojí na zdroji podzemnej vody
Zdielať na

Polícia vyšetruje znečistenie vôd. Skládka s nebezpečným odpadom stojí na zdroji podzemnej vody

BRATISLAVA / Polícia vyšetruje závažnú environmentálnu kriminalitu na nelegálnej skládke Farná v Ivanke pri Dunaji. Aktivisti na jej protizákonnú činnosť upozorňovali už niekoľko rokov. Skládka s nebezpečným odpadom stojí na bohatom zdroji podzemnej vody. Rozbory preukázali jej závažné znečistenie chemickými látkami.

Na nelegálnu skládku už tri roky upozorňovali viacerí obyvatelia a občianske združenia. Na mieste, ktorým denne prejdú desiatky kamiónov so stavebným odpadom a výkopovou zeminou má byť zakopaný nebezpečný toxický odpad.

"Momentálne sme v procese vyšetrovania. Máme prvý znalecký posudok. Hovorí o tom, že tu na tomto mieste došlo k znečisteniu podzemných vôd odpadom, ktorý sa na tejto skládke nachádza," uviedol minister vnútra Roman Mikulec.

"Kriminalita, ktorá sa tu odohrávala netrvala ani týždeň ani rok a musel byť pri nej súčinní celý rad úradníkov. Celý rad ľudí, ktorí o nej vedeli a prikrývali ju," povedal minister životného prostredia Ján Budaj.

Keďže niekoľko hektárov skládky leží na zdroji pitnej vody, jej kontaminácia by mohla znamenať veľký problém pre celé okolie. "Práve inšpektorát životného prostredia sa začne okamžite zaoberať kvalitou vôd a musíme merať. Názov Farná budeme žiaľ počúvať teraz často," dodáva Budaj.

Podľa miestneho občianskeho združenia sa v troch odberných miestach malo nájsť až 68 nebezpečných látok, vrátane azbestu a pesticídov. Odbery mali objaviť aj obrovské prekročenie karcinogénnej látky zvanej ako benzoapyren. Vyplývať to má z policajných spisov.

"A to dokonca v 27 násobku povolenej koncentrácie. Nakoľko je tam vlastne to štrkové podložie tak hrozí, že tieto podzemné vody budú ďalej postupovať k Malému Dunaju až do Žitného ostrova," rozpráva Michaela Seifertová, predsedkyňa OZ Triblavina.

"Ma šokovalo zloženie jedov, ktoré sa na tejto skládke objavili. Inšpekcia životného prostredia bude skúmať aj okolie tejto skládky," informuje Budaj. To, že sa nebezpečný odpad mohol vyvážať aj k stavbe bratislavskému obchvatu síce nepotvrdili, ale ani nevylúčili. Aj napriek zisteniam však práce na skládke zatiaľ bežia, do kedy to tak bude je zatiaľ otázne.

"Okresný úrad Bratislava by v tomto zmysle mal konať a vydať aj možno rozhodnutie o tom, aby táto skládka bola uzavretá," povedal Mikulec. Podľa ministra životného prostredia mala firma tým, že neskládkovala podľa predpisov ušetriť stovky miliónov eur, a to za cenu zdravia a životov ľudí. "Budem požadovať, aby sa dávali tie najprísnejšie kritériá aj paragrafy o verejnom ohrození," uviedol Budaj.

Aké škodu spôsobili a aké veľké územie nebezpečné látky zamorili, sa bude ďalej zisťovať špeciálnymi sondami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy