Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Do Vysokých Tatier sa vracia turistický život. Nebude už taký rušný, aký bol pred pandémiou
Zdielať na

Do Vysokých Tatier sa vracia turistický život. Nebude už taký rušný, aký bol pred pandémiou

VYSOKÉ TATRY / Do Vysokých Tatier sa postupne vracia turistický život. Aj keď podľa odborníkov nebude taký rušný ako pred pandémiou. Od stredy budú otvorené už aj reštaurácie a turisti si môžu pokojne vychutnať povestnú parenú buchtu či halušky.

Tatry ožívajú, turistov pribúda, obmedzenia čítajú na informačných tabuliach, ale v teréne ich ľudia našťastie už až tak veľa nemajú. "Ešte sú obmedzenia, lebo večer už je napríklad skoro všetko pozatvárané, ale tak už sa tu dá celkom dobre fungovať," poznamenala Kristína, turistka zo Senca. 

"Určite ten život nebude ako pred koronou, ale Tatry sa postupne otvárajú turistom a návštevníkom," potvrdila riaditeľka OOCR Vysoké Tatry Lucia Blašková. Už to ani zďaleka nie je také pesimistické ako pred pár dňami, lebo keď príde návštevník do Tatier, má sa kde ubytovať, môže sa najesť a vyviezť sa lanovkou kadekoľvek bude chcieť, okrem Lomnického štítu. 

Lanovku ale neodstavili obmedzenia pre koronavírus, po 15 rokoch tam vymieňajú nosné lano. Teraz je zaparkovaná a už na budúci týždeň by po dlhých týždňoch mohla vyviezť prvých turistov. Samozrejme, v obmedzenom počte. "Štandardne prepravíme 14 ľudí, ale do odvolania prepravíme 8 ľudí," priblížil manažér tatranských stredísk Lukáš Brodanský. 

Taranská prírodná reštaurácia určená pre lesnú zver tu naplno funguje už dlhé týždne, teraz sú na rade služby pre ľudí. Turisti sa tak po obmedzenej ponuke vo výdajových okienkach na terase môžu tešiť na tatranské špeciality. Otvárať bude aj reštaurácia na Skalnatom plese. "Konečne už nebudeme jesť z plastovej tácky alebo z umelého pohára," podotkol turista Vladimír. 

Jedna z mála vecí, ktorú si v Tatrách turisti neužijú, je wellness v hoteloch. Ale nie každému to chýba. "My máme wellness v prírode, sadnúť si na pníček, vychutnať si prírodu. To je najlepšie," dodáva turistka Viera. 

Aká budúcnosť čaká bratislavské letisko? Stáva sa z neho najväčšie parkovisko na Slovensku. Viac už Michal Rybanský: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy