Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Parlament schválil domácu smart karanténu
Zdielať na

Parlament schválil domácu smart karanténu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady dnes schválili návrh zmeny zákona, podľa ktorej by po novom mohli Slováci vracajúci sa zo zahraničia namiesto povinnej štátnej karantény zostať 14 dní v karanténe doma. Predpokladom je inštalácia špeciálnej aplikácie do mobilného telefónu, ktorá bude monitorovať dodržiavanie podmienok karantény a znižovať tak riziko šírenia nákazy.

Poslanci slovenského parlamentu schválili vládny návrh predložený ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím o zmene zákona tak, aby bolo možné miesto povinnej štátnej karantény prečkať 14 dní doma. Takzvaná smart alebo inteligentná domáca karanténa tak bude môcť byť spustená už na budúci týždeň.

Poslanci NR SR hlasovali v pomere 82 za, 21 proti, 15 sa zdržalo a 1 nehlasoval. V sále bolo prítomných 119 poslancov.

Podľa ministra Krajčího, ktorý navrhovanú zmenu legislatívy včera predložil na vláde, by nová zmena už nemala spôsobovať problém na Ústavnom súde.

Aplikácia, ktorú si záujemcovia o domácu karanténu po návrate na Slovensko nainštalujú do mobilných telefónov, údajne nebude ľudí sledovať. Informácie odošle úradu regionálneho hygienka iba v prípade, že daná osoba poruší podmienky karantény.

Detaily o fungovaní smart karantény by mal premiér a odborníci predstaviť v pondelok na tlačovej konferencii.

Štátna karanténa vyvoláva mnoho otázok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy