Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Testovanie v zariadeniach sociálnych služieb pokračuje. Oproti iným krajinám máme ale dobré výsledky
Zdielať na

Testovanie v zariadeniach sociálnych služieb pokračuje. Oproti iným krajinám máme ale dobré výsledky

BRATISLAVA / Na Slovensku máme podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka najmenej obetí Covidu 19 z okolitých štátov. Podľa jeho predchodcu, exministra Richtera, je to aj vďaka tomu, že súčasnú vládu opozícia tvrdo skritizovala na mimoriadnom výbore a tá začala konať. V zariadeniach sociálnych služieb ešte stále testujú svojich zamestnancov a klientov. Aj opakovane. Niekde už majú dôvod na úsmev, inde zostávajú v napätí.

V zariadení s názvom Úsmev teda už naozaj majú dôvod na úsmev na tvári. Už od 13. marca vedenie pristúpilo k opatreniam, ktoré má chrániť tunajších klientov i zamestnancov. Dôchodcovia sa zdržiavajú len v areáli svojho domova a neprijímajú priamo u seba žiadne návštevy.

No po výsledkoch rýchlotestoch zostali vyľakaní aj ľudia z podobných zariadení neďaleko Žiliny, a to v dedinách Varín a Predmier. Tam ešte len netrpezlivo čakajú na výsledky ďalších testov.

Z 25. úmrtí na ochorenie spôsobené koronavírusom bola väčšina práve zo zariadení sociálnej starostlivosti. Až 16 pacientov pochádzalo z pezinského DSS. "My už vieme, čo bol problém v pezinskej DSS. Niekoľko týždňov tam došlo k pochybeniu, že liečili na zlú diagnózu, hoci pravdepodobne už 3 týždne predtým sa ten vírus prejavoval. Zatiaľ väčšina úmrtí je z Pezinka, lebo tam zdravotná starostlivosť nastúpila neskoro," vraví minister Milan Krajniak. 

Napriek tejto skutočnosti sú však počty úmrtí v ZSS najmenšie z okolitých krajín. Že výsledky sú dobré priznal aj bývalý minister práce, sociálnych veci a rodiny Ján Richter. 

V centre sociálnych služieb v Nitrianskom Pravne otestovali 285 ľudí. Niektorých z nich museli pretestovať opäť. "Z ktorých nám deväť testov vyšiel inak ako negatívny, čo môže znamenať v tele prekonaný vírus, alebo infekciu," vraví riaditeľ Centra sociálnych služieb Róbert Orság. V zariadení neváhali a okamžite kontaktovali hygienikov. Tí najskôr opätovne otestovali štyroch dôchodcov.

"Nezistilo sa, že by boli pozitívni, všetky tieto naše testy boli negatívne," uviedla riaditeľka RÚVZ Bojnice Zuzana Tornócziová. Zvyšných piatich klientov a zamestnancov budú testovať v pondelok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy