Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na zámku Bojnice odtajnili vyšetrovacie spisy, ktoré ležali v archíve viac ako 70 rokov
Zdielať na

Na zámku Bojnice odtajnili vyšetrovacie spisy, ktoré ležali v archíve viac ako 70 rokov

BOJNICE / Na bojnickom zámku vo štvrtok odtajnili dokumentáciu z vyšetrovacieho spisu, ktorý bol viac ako 70 rokov uložený v archíve. Sú v ňom informácie o požiari, ktorý mimoriadne vzácnu kultúrnu pamiatku takmer zrovnal so zemou. Napriek tomu zámok zrekonštruovali v priebehu jediného roka.

Plamene pohltili zámok pred 70. rokmi v roku 1950. Horieť začalo o 9:10 ráno. "To boli hrozné pocity, my sme tam blízko bývali," vraví svedkyňa hroznej udalosti Albína Ergangová. "Ja som plakala, viacerí plakali," dodala. 

"Príčina požiaru bola neopatrnosť. Požiar vznikol pri vypaľovaní komínov," vraví Erik Kližan zo Slovenského národného múzea Zámok Bojnice. Na zámku vo štvrtok prvýkrát odtajnili dokumentáciu priamo z vyšetrovacieho spisu. "Tieto fotky nikto nevidel 70 rokov," poznamenal Kližan. 

Svetlo sveta uzrel aj nákres, do ktorého vyšetrovatelia zaznačili presnú príčinu požiaru. "Odtiaľto vyletela tá iskra, sem dopadla, to bol šindel, chytilo sa to, toto celé zhorelo," hovorí Kližan. 

Požiar likvidovalo 100 hasičov zo širokého okolia. V priebehu štyroch hodín zhoreli všetky veže aj stropy. Plamene spôsobili škody vo výške 15 miliónov korún. Zámok ale do roka opravili. Vyšetrovaní boli traja ľudia, dvaja boli dokonca aj vo vyšetrovacej väzbe.

Najskôr ich odsúdili na dva roky väzenia, neskôr dostali pol ročnú podmienku. Kuriozitou je, že jeden z odsúdených za mrežami naprojektoval nové veže. Podľa Kližana tak boli veže neskôr aj postavené. 

V posledných siedmych desaťročiach na zámku už nehorelo. Zamestnanci tvrdia, že je mimoriadne dobre chránený. "Máme viac ako 70 hasiacich prístrojov, 8 hydrantov," uviedla Petra Gordíková z múze na zámku Bojnice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy