Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrozí novej vláde hromadná žaloba? Pellegrini predpovedá vzburu podnikateľov
Zdielať na

Hrozí novej vláde hromadná žaloba? Pellegrini predpovedá vzburu podnikateľov

SLOVENSKO / Koronakríza bude mať vážne dôsledky. Predpovedá to bývalý premiér Peter Pellegrini. Podľa neho sa súkromné spoločnosti budú so slovenskou vládou súdiť a to pre pomalú štátnu pomoc. Podnikatelia mu dávajú za pravdu a tvrdia, že sa pri žalobách budú mať o čo oprieť.

Debatu o žalobách na štát rozprúdila diskusia o legálnosti zatvorenia hraníc, či povinnej štátnej karanténe. Bez Roberta Fica po boku sa však Pellegrini v tomto postavil na stranu aktuálnej vlády. "Možno tu aby som bol spravodlivý, tie opatrenia zachytili veľké množstvo nakazených. Ja by som tu chcel požiadať ľudí, aby to strpeli a nerobili z toho nejaký väčší cirkus," povedal expremiér počas tlačovej besedy. 

Podľa bývalého premiéra, však súčasnú garnitúru čaká iný, podstatnejší problém. Očakáva, že štát napadnú podnikatelia, ktorí počas pandemických opatrení prišli o nemalé zisky. "Táto vláda bude pravdepodobne čeliť veľkých firiem, alebo aj malých firiem za veľké hospodárske škody," dodal


Pellegrini kritizuje systém prerozdeľovania a poskytovania podnikateľskej pomoci. Tvrdí že sme poslední v rámci únie. Paradoxne sa s ním nepriamo zhoduje aj dvojka rezortu hospodárstva. "Mne písal môj známy z Nemecka, že firma, ktorá požiadala o pomoc dostala do dvoch dní peniaze. Tak my nie sme Nemecko, sme niekde trocha inde. Ale u nás by to v ideálnom prípade mohlo fungovať, že firma keď požiada, tak dostane do 14 dní peniaze. Zatiaľ nie sme ani v tomto štádiu," skonštatoval štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec.

S tým sa množia nespokojní podnikatelia. Každým dňom sú stovky takých, ktorí sa boria s existenčnými problémami. V akýchkoľvek odvetviach biznisu. Napríklad výstavníci, ktorí už dnes vedia, že neotvoria skôr ako na jeseň. Fungovať de facto skoro trištvrte roka s tým že možno, budete na konci roka niečo robiť je naozaj likvidačné.


V susednom Česku majú legislatívu, vďaka ktorej pre nevyplácanie pomoci niektorí podnikatelia začali žalovať štát. Na Slovensku podobný krízový zákon chýba. Napriek tomu, sa ale žalobami naši podnikatelia začínajú reálne zaoberať. Z jednoduchého dôvodu. Opatrenia zo strany štátu sú pre nich neúnosné. "V stave, keď máme 25 úmrtí a 1400 nakazených tak si myslíme, že je to neadekvátne," povedal avokát Ján Kutan.

S pribúdajúcim časom totiž narastajú škody a otázka toho, či sú súčasné prísne opatrenia na mieste je absolútne legitímna. "Si myslíme, že budú nasledovať nejaké žaloby podnikateľov voči štátu. A to v zmysle zákona o náhrade škody pre nesprávny úradný postup," dodal Kutan.

Kým v okolitých krajinách tamojšie vlády kompenzujú výpadky prenajímateľov a nájomcov, tí na Slovensku sú úplne na okraji záujmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy