Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Akcia Dobytkár neutícha: Vyšetrovateľ zadržaných neobvinil, medzi nimi mal byť aj advokát Ján Gajan
Zdielať na

Akcia Dobytkár neutícha: Vyšetrovateľ zadržaných neobvinil, medzi nimi mal byť aj advokát Ján Gajan

BRATISLAVA / Vyšetrovanie korupcie na pôdohospodárskej platobnej agentúre pokračuje. Polícia zadržala ďalšie osoby. V kauze Dobytkár mali pretiecť milióny eur cez úplatky za agro-dotácie. Národna kriminálna agentúra tentoraz udrela na viacerých miestach na Slovensku. Po poslednej akcii ale nikoho zo zadržaných neobvinila.

Polícia informovala, že razie vykonávala počas celého utorňajšieho doobedia na území Slovenska. Zadržali osoby J.G., M.S. a P.M. ako dôvodne podozrivých zo spáchania korupčnej trestnej činnosti."Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli bližšie informácie nie je možné poskytnúť," informovala polícia.

Ani v jednom prípade nekonkretizovali, kde osoby zadržali. Má ísť o dôvodne podozrivých zo spáchania korupčnej trestnej činnosti. Jednou z týchto osôb má byť aj dvorný advokát finančnej skupiny Slavia Capital Ján Gajan. "Advokát Ján Gajan sa po telefonáte s vyšetrovateľom na príslušné policajné oddelenie, kde vypovedal za účelom ozrejmenia skutočností a poskytol plnú súčinnosť," vyjadrila sa Petra Jamrichová, PR manažérka HMG Legal. 

Vyšetrovateľ ho prepustil

Vyšetrovateľ ho po vypočutí prepustil, a tak v prebiehajúcom trestnom konaní podľa oficiálneho vyjadrenia nie je podozrivým, a nemá ani žiadne iné procesné postavenie. "Pán Gajan sa dôrazne ohradzuje voči akémukoľvek spájaniu osoby s touto trestnou vecou, a zároveň odsudzuje korupciu v akejkoľvek forme," dodala Jamrichová, PR manažérka HMG Legal. 

Slavia Capital spájanie s obludnou korupčnou kauzou považuje za poškodzovanie svojho mena. A to napriek tomu, že vo väzbe skončil jeden z jej hlavných predstaviteľov Martin Kvietik. Aj keď už nie je štatutárom, stále figuruje ako konečný užívateľ výhod tejto finančnej skupiny. "Slavia Capital sa rezolútne dištancuje od ohovárania, osočovania a svojho vťahovania do politických hier."

Od prepuknutia korupčného škandálu sa finančná skupina spomína v súvislosti so Slovenskou národnou stranou. Tá nominovala na post ministerky Gabrielu Matečnú, ktorá sa podľa slov bývalého premiéra vždy séfa PPA zastávala. SNS sa od kauzy hneď na začiatku dištancovala. Obvinených, či väzobne stíhaných zatiaľ pribúda. "Vo veci bolo doposiaľ zadržaných 24 osôb a v súčasnosti je väzobne stíhaných 6 osôb," informovala hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. Zároveň však polícia aktualizovala informácie o úplatkoch. Zdokumentovaná suma prijatých úplatkov predstavuje približne 10 miliónov eur. Akcia Dobytkár stále nie je ukončená.

Kauza Dobytkár

Naposledy v rámci tej istej akcie obvinili finančníka Martina Kvietika a bývalého riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha. Toho hneď po obvinení minister pôdohospodárstva postavil mimo službu. Podľa polície mali prijať úplatky v hodnote stoviek tisíc eur. V rukách polície už skončil aj bývalí výkonný riaditeľ platobnej agentúry Ľubomír Patika a zadržali aj Mareka Kodadu z ministerstva pôdohospodárstva.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie „Dobytkár“ opakovane počas marca a apríla vykonávala zaisťovacie úkony na celom území Slovenska. Dôvodom sú podozrenia z korupčnej trestnej činnosti a legalizácie príjmov z trestnej činnosti z prostredia PPA. V rámci akcií policajti zaistili hotovosť minimálne 100-tisíc eur a veci rôznej povahy v hodnote najmenej 800-tisíc eur, najmä umelecké diela, súvisiace s vyšetrovanou trestnou činnosťou. Celkovo päť obvinených osôb vzali zatiaľ súdy do väzby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy