Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kým vláda nekoná, zariadenia sociálnych služieb sa snažia testovať ako môžu
Zdielať na

Kým vláda nekoná, zariadenia sociálnych služieb sa snažia testovať ako môžu

SLOVENSKO / Aj dnes k obetiam koronavírusu pripočítalo Slovensko dalšieho klienta zo zariadenia sociálnych služieb. Je to už desiaty pacient z Pezinka.Celková bilancia je smutná - 12 zo 17 obetí koronavírusu boli klienti domovov sociálnych služieb. Prichádzaju však aj dobré správy. Viacero žúp sa totiž prestalo spoliehať na pomoc štátu a rozhodlo sa ochrániť starších a chorých ľudí.

Dnes vláda počet pacientov z DSS nezverejnila. A podľa všetkého tak už ani robiť nebude. "Úprimne aj ja som si chcel pozrieť dnes tie čísla a som si ich nevedel vyklikať. Tiež sa chcem túto otázku pýtať a nevidím najmenší problém," povedal premiér. Podľa našich informácii pribudol však len 1 pozitívny pacient z DSS.

V nemocnici v Liptovskom Mikuláši bola hospitalizovaná pacientka s Covid-19. Z domova sociálnych služieb doviezli do nemocnice 90 ročnú ženu. Keďže pacientke zistili koronavírus previezli ju do ružomberskej nemocnice."Včera sme prijali na kliniku infektológie 90 ročnú pacientku z Lipotvského Mikuláša, jej  stav je pomerne vážny," povedala  hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

Kým štát oznámil plošné testovanie rýchlotestami, mnohé župy sa rozhodli už od minulého týždňa testovať na vlastnú päsť. "Najväčšia DSS-ka 320 klientov je  v  Senici, tam  sú všetci negatívni a v Seredi jeden pozitívny prípad na strane zamestnanca. Čiže prebiehal testing včera úplne všetkých," dodal trnavský župan Jozef Viskupič.

Najďalej s testovaním je Bratislavská župa tá už otestovala 8 zo svojich 14 tich svojich zariadení sociálnych služieb. " Z toho o troch vieme definitívne povedať, že je 100% testov negatívnych. Vo zvyšných dvoch sú 90% negatívni a na  10% čakáme a na ostatné čakáme," povedal bratislavský župan.

Riaditeľka DSS K. Matulaya v Bratislave je veľmi vďačná, že sa konečne testuje, "naozaj tí ľudia prichádzajú a odchádzajú do práce. Nemáme taký režím, žeby sme mali uzavreté zariadenie," dodáva.

Do konca budúceho týždňa by mala PCR testami, ktorými testuje všetkých svojich zamestnancov skončiť. Hneď potom začne s testovaním klientov. Aj dnes však bratislavský župan musel potvrdiť ďalšie úmrtie klienta z pezinskeho DSS. "Áno, ani neviem čo k tomu povedať, strašne ma to mrzí...," skonštatoval Droba.

Ak štát nájde v zariadení pozitívneho klienta dotestuje domovy PCR testami. Niektoré zariadenia sociálnych služieb sa testovania aj napriek tomu, že náhodne odhalili pozitívnych klientov nevedia dovolať. Príkladom je Veľká Lomnica. Pozitívneho klienta odhalili pred nástupom do nemocnice. Potrebujú otestovať 43 klientov a 31 zamestnancov a od štátu pomoc neprišla.


"Som očkavála, že od momentu keď sme sa dozvedeli, že máme klientku pozitívnu, že nás niekto osloví a navrhne nejaký postup.Zatiaľ prakticky sme sa nedočkali výsledku, že oznámenie nejakého termínu na to testovanie," povedala riaditeľka centra sociálnych služieb vo Veľkej Lomnici Anna Harabinová.
Pomohla až Asociácia zariadení sociálnych služieb, ktorá testovanie dohodla so súkromným laboratóriom, tak, aby mohlo byť už zajtra.

Pred domovom dôchodcov v Partizánskom nainštalovali špeciálny dezinfekčný tunel. "Tento tunel je v podstate dezinfekčný filter, ktorým budú vstupovať naši zamestnanci pri príchode na pracovisko," povedala riaditeľka zariadenia. V domove pracuje 65 zamestnancov a starajú sa o vyše stovku klientov. Doteraz v zariadení nezaznamenali žiaden pozitívny prípad a chcú aby to tak ostalo. "Vojdete do tunelu a tam sa vystrekne v 3,5 sekundovom intervale dezinfekčná hmlovina a vydezinfikujete sa. Vírusy zabíja do 15 sekúnd," okomentoval majiteľ firmy zabezpečujúcej tunel.

​92 ročný partizán Vladimír Strmeň, ktorého poznáte aj z relácie V siedmom nebi, odohral dnes prvý koncert.  Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy