Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Krízový štáb odsúhlasil uvoľňovanie opatrení. Majitelia obchodov sa dali do práce
Zdielať na

Krízový štáb odsúhlasil uvoľňovanie opatrení. Majitelia obchodov sa dali do práce

BRATISLAVA / Nastáva deň D, keď sa život čiastočne vráti do normálu - aspoň čo sa niektorých prevádzok a športovísk týka. Kým doteraz zívali prázdnotou, od teraz sa to tam už hmýrilo ľuďmi. Nie však spočiatku zákazníkmi, ale pracovníkmi, ktorí všetko chystali na znovuotvorenie. Kamery TV JOJ boli pritom.

Igor Matovič vystúpil pred novinárov ešte počas zasadnutia krízového štábu. Povedal, že okrem jedného človeka, ktorý sa zdržal, všetci odsúhlasili nové opatrenia. 

Úrad verejného zdravotníctva vydá podrobné opatrenie ešte dnes k prvej fáze uvoľňovania. Čo sa športovísk týka, tak otvorené budú môcť byť iba exteriérové priestory, povolené nebudú kontaktné športy. Zatiaľ je reč o rekreačných športoch, nie o súťažných športoch. Obchody ako obuv a oblečenie budú fungovať bez možnosti vyskúšať si produkt. 

Ján Mikas spresnil aj obmedzenie nákupných hodín pre seniorov. "Vyzývam všetkých ľudí nad 65 rokov, aby využívali čas medzi 9-11. Obchodníci v iný čas by nemali dôchodcov púšťať do predajní," objasnil hygienik.

Pozrite si celú tlačovú besedu: 

Dlhodobé ubytovanie môžu ponúkať aj hotely, vláda nebude riešiť, či ide o 5-hviezdičkový hotel, alebo motel, musí však byť určený na dlhodobé užívanie. 

Príprava predajní

V staroľubovnianskej predajni elektra sa už na svojich zákazníkov veľmi tešia a veria že po viac ako mesiaci na nich nezabudli. V predajni vybaľovali novy tovar. Po niekoľkých tyžňdoch bolo potrebné z televízorov či chladničiek utrieť prach a nachystať potrebné oznamy.

V humenskom kníhkupectve budú môcť zákazníci nakupovať aj bez toho, aby vošli do obchodu. Knihu im predajú aj takto cez okno. Aj tam je na prvom mieste ochrana zdravia. Pri dverách bude k dispozícii dezinfekcia, no kontakt zákazníkov s knihami sa budú snažiť obmedziť.

Na otvorenie sa pripravuje aj predajňa rybárskych potrieb. Tam platí, že každý zákazník musí mať rukavice. "Ak niekto nebude mať rukavice, tak my mu poskytneme, na predajni môžu byť maximálne dvaja ľudia s tým, že od seba majú udržiavať odstup dva metre, po každej návšteve dezinfikujeme kľučky zvonku, zvnúta," vraví predavač Matúš Skarupsk. 

Rovnako sa na otvorenie pripravujú aj trhoviská. Rozostup stánkov by mali byť podľa nariadenia dvojmetrové.

Príprava športovísk

Na otvorenie v Humennom pripravujú aj 11-kurotvý tenisový areál. Tréningy budú sprevádzať prísne hygienické opatrenia. Šéftréner humenských tenistov Mário Burda trénuje 38 detí. Kým doposiaľ mohli byť v skupinkách, teraz im pripravujte individuálny program. Na prvom mieste je ochrana zdravia. Pri každom kurte bude dezinfekcia

Oficiálne povolenie dostali aj bežci avšak, ak budú behať v skupine tak musia dodržiavať aspoň dvojmetrové rozostupy. Pri behaní v lese, kde nikto nie je rúško na tvári mať nemusia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy