Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko začalo testovať novou metódou. Ukáže, či niekto už prekonal koronavírus
Zdielať na

Slovensko začalo testovať novou metódou. Ukáže, či niekto už prekonal koronavírus

BRATISLAVA / Eliza - pod týmto menom sa skrýva nová metóda testovania pacientov na koronavírus. Presnejšie ide o analýzu protilátok v tele, a to prostredníctvom odberu krvi. Výsledok Vám tak ukáže aj to, či ste COVID-19 náhodou už neprekonali. Na Slovensku začala touto metódou testovať spoločnosť Alpha medical.

Krvný test ukáže či je niekto pozitívny alebo negatívny na COVID-19. Ale taktiež aj to, či náhodou už koronavírus neprekonal.

Zatiaľ čo PCR testy detekujú aktuálnu infekciu, tzv."eliza" ukáže, akým spôsobom a ako úspešne organizmus proti infekcii bojuje. Jednoducho z krvi zistia imunitnú minulosť.

"Pri PCR sa identifikuje samotný vírus a ten vieme získať sterom z krku alebo z nosu. V tomto prípade ale my meriame protilátky a teda Vašu imunitnú reakciu proti infekcii a tuto meriame z Vašej krvi," vraví generálny riaditeľ Alpha medical Peter Lednický. 

Po odbere krvi získajú odborníci tzv. krvné sérum, v ktorom sa následne analyzujú protilátky. Kľúčové sú dve. IGA a IGG. Jedny analýzou ukážu či aktuálne ochorenie COVID-19 prebieha, druhé protilátky potvrdia či dotyčný už ochorenie pred časom náhodou neprekonal.

"Povedzme pred 2 - 3 týždňami možno s veľmi miernymi príznakmi, možno dokonca asymptomaticky, ale napriek tomu imunitný systém si zachováva pamäťovú stopu a túto my vieme zmerať," dodal Lednický. 

Ak teda máme v krvi už len protilátky IGG nemali by sme byť prenášačmi nového koronavírusu, pretože u nás už ochorenie odznelo. "Sú aj, žiaľ ľudia, ktorí nemajú schopnosť si vytvárania protilátok v takom množstve a práve preto tam prikladáme takú kontrolku, že zároveň testujeme celkovú hodnotu protilátok," vysvetľuje Lednický. 

Testovanie metódou "eliza" a teda odberom krvi začalo tento týždeň napríklad aj u pacientov, ktorých už na koronavírus liečia v bratislavskej nemocnici na Kramároch a taktiež v spolupráci s armádou v jednej z rómskych komunít. "Môžeme potvrdiť, že od včera posielame biologický materiál pacientov, ktorých testujeme na COVID-19 do týchto súkromných laboratórií," potvrdila hovorkyňa UNB Eva Kliská. 

"Kapacita nášho pracoviska v Stropkove je 5 - 6 tisíc vyšetrení za 24 hodín," dodal prevádzkový riaditeľ Jozef Marčišin. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy