Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vyčerpaní zamestnanci DSS v Pezinku stále čakajú na pomoc: Službu má ten, kto vládze
Zdielať na

Vyčerpaní zamestnanci DSS v Pezinku stále čakajú na pomoc: Službu má ten, kto vládze

PEZINOK / Z pozitívnych klientov na COVID-19 z pezinského Domova sociálnych služieb, pribudla v sobotu ďalšia obeť. Ešte včera v noci zo spomínaného zariadenia previezli do nemocnice ďalšie dve seniorky . Dokopy je tak aktuálne hospitalizovaných v bratislavskej Univerzitnej nemocnici 26 seniorov. Od dnes nastúpila do zariadenia krízová manažérka. Vyčerpaným zamestnankyniam, ktoré sa o klientov aj naďalej starajú, však zatiaľ pomoc nepribudla.

Klientka DSS (89), ktorá bola hospitalizovaná v bratislavskej nemocnici od 14 apríla, zomrela v sobotu ráno. Koronavírus si tak vyžiadal už 6. obeť zo spomínaného zariadenia.

Aktuálne v zariadení sociálnych služieb ostalo 62 klientov. Hospitalizovaných v bratislavksej nemocnici je 26 seniorov vo veku od 60 -96 rokov. "Z toho jedna pacientka je napojená na umelú pľúcnu ventiláciu, päť pacientov je aktuálne na JIS. Naši zdravotníci robia všetko preto, aby týchto pacientov stabilizovali," potvrdila hovorkyňa UNB Eva Kliská. 

O klientov zariadenia sa aktuálne stará 11 zamestnancov, a to 7 opatrovateliek, traja ošetrovatelia a 1 vrchná sestra. Posila im zatiaľ nepribudla.

"Čo sa týka zo strany opatrovateľov, samozrejme nikto. Ja sa im ani nedivím, kto by tu aj išiel," hovorí opatrovateľka v Domove sociálnych služieb v Pezinku. 

Vyčerpaní zamestnanci 

Dnes je to presne týždeň, čo sa z Domova sociálnych služieb stala povinná karanténa. ZO 65 zamestnancov bolo 19 pozitívnych a tí sú aktuálne už v domácej karanténe. O desiatky klientov sa tak stará už len 11 negatívnych zamestnancov.

"Samozrejme snažíme sa nájsť ľudí, ktorí by prišli do tohto prostredia, je to zložité, pretože je to infekčné prostredie a zároveň je to aj trochu výzva pre ľudí, ktorí robia v tejto oblasti a možno nie práve len do zariadenia v Pezinku, ale aj na celom Slovensku," dodal hovorca Bratislavského samosprávneho kraja Michal Feik. 

"Striedame sa asi tak, že sa nás pani vrchná pýta, kto vládze, či môže napísať službu. Asi takto sa striedame," priznala opatrovateľka z DSS v Pezinku. 

Výmena vedenia 

Situácia pred zariadením sa nezmenila. Areál stráži aj naďalej polícia a vojaci. Tí sú podla opatrovateľky k zamestnancom veľmi ústretoví. V zariadení sa však aj sobotu ešte objavila odvolaná riaditeľka. "Ja len viem, že čo tu chodí kriminálka, tak viem, že pani riaditeľke zobrali mobil," tvrdí opatrovateľka v DSS v Pezinku. 


Dnes do zariadenia prišla krízová manažérka, ktorá nahradila odvolanú riaditeľku. Jej príchod avizoval župan ešte v stredu. No do zariadenia vstúpila až potom, ako ju najprv otestovali na koronavírus. "Jej úlohou bude najprv stabilizovať ten personál, ktorý tam je, pretože sú to skutočne ťažké podmienky a jej druhá úloha bude zistiť, aký je tam stav a navrhnúť konkrétne opatrenia," informoval Feik. 

"Sú tu aj mamy, ktoré majú malé deti. Nikto nám nič nepovedal, ani pol slova, sme tu už týždeň zavretí," hovorí ďalej opatrovateľka. 

Testovanie ďalšieho zariadenia

Medzitým sú už známe aj výsledky testovania približne 70 ľudí, ktorí boli zamestnancami a externým spolupracovníkmi v druhom zariadení opatrovateľských služieb v Pezinku. Výsledok primátora potešil. No pre Pezinčanov pripravuje testovanie.

"Máme spoluprácu s nemocnicou infektológie na Kramároch, tam však už včera mi avizovali, že sa dostavilo vyše 100 Pezinčanov a úplne ich eliminovali, takže chcem vyzvať ľudí, aby sa objednali telefonicky, aby sa nestalo, že v jednom momente sa tam stretne veľa ľudí," žiada primátor mesta Pezinok Igor Hianik. 

Primátor okrem iného pre miestnych pripravuje mobilnú jednotku a teda sanitku, ktorá bude robiť odbery. Ešte dnes dorazila do mesta aj statická bunka, v rámci ktorej budú môcť otestovať ľudí pravdepodobne už od pondelka. "Ak sa podarí bezplatne, bude to veľmi dobré, ak v prijateľnej sume, to bude tiež dobré," dodal Hianik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy