Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tisíce malých podnikateľov sú na pokraji bankrotu. Malí podnikatelia sa sťažujú na byrokraciu a chcú otvoriť
Zdielať na

Tisíce malých podnikateľov sú na pokraji bankrotu. Malí podnikatelia sa sťažujú na byrokraciu a chcú otvoriť

SLOVENSKO / Prevádzky malých podnikateľov sú zatvorené, informácie o uvoľňovaní pravidiel neprichádzajú a pomoc štátu pokrivkáva. Mnohí na ňu totiž nemajú nárok a ďalší zas zlyhávajú pri vypĺňaní žiadostí. Nepriateľom je čas.

"Nikto nezostane bez pomoci bez ohľadu na to, či je zamestnanec alebo zamestnávateľ".Toto sľuboval ešte pred dvoma týždňami predseda parlamentu. Spolu s vládnymi partnermi pripravili pre malé firmy a živnostníkov balíček prvej pomoci, ktorá sa však nedostala ku každému."Takáto sociálna pomoc by mala byť jednoduchá, plošná a rýchla," vysvetluje ekonomický analytik Martin Vlachynský. Mala, no očividne nie je. Mnohých blokuje administratíva, iných zasa podmienky.

"Žiadosť pre firmy, ako sme my, ešte stále nie je ani len zverejnená na webe pomahameludom.sk," opísal jeden z postihnutých, distribútor doplnkov športovej výživy Dušan Prachár. Balíček prvej pomoci z dielne vlády rozhodne nepomohol vytrhnúť tŕň z päty všetkých malých podnikateľov a na ich uspokojenie budú musieť prijať ešte minimálne jedno opatrenie."Najhoršie je platiť nájomné, lebo ja pri príjme nula, ani cent, musím platiť nájomné a strážnu službu zhruba 1400 eur," povedal majiteľ obchodu pre motorkárov Vladimír Kusý.
 


Príspevok na udržanie pracovných miest tiež vyzerá zaujímavo, no iba na prvý pohľad. "Ak počujú ľudia, že 80 % platu zaplatí podnikateľovi štát na zamestnanca, tak v konečnom dôsledku to nie je 80 %, ale 30 %," skonštatoval Prachár.

Viac ako pomoc štátu by však podnikateľom pomohlo opätovné otvorenie prevádzok, samozrejme s prísnejšími pravidlami. Odvolávajú sa pritom na potravinové reťazce. Jeden z nich iba niekoľko metrov od tejto predajne, má v pláne v akcii ponúkať takmer identický tovar. "Zahraničný reťazec môže veselo predávať a slovenský obchodník staraj sa."  povedal majiteľ  obchodu pre motorkárov.V súboji s časom ťahajú malé firmy za kratší koniec a po sérii obmedzení by ich potešilo čosi iné. Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti si myslí,  že hlavné je mať víziu do blízkej budúcnosti, kedy budú môcť predajcovia otvoriť predajňu. 

Napriek tomu, že transparent pred Úradom vlády by mal podnikateľov predovšetkým motivovať, tí to vidia úplne inak. "Neviem, ako to urobím. Musím rozpredávať majetok, ja neviem," konštatuje Kusý. Podľa analytika INESS-u niektoré podniky zaniknú, pretože ich sektory budú mať dlhodobo problémy.

"Nech si kopnú do vrtule," povedal Sulík a predstavil investičné stimuly. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy