Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Krízový štáb zatiaľ nemá riešenie pre marginalizované komunity. Zhruba jedna desatina osád bola testovaná
Zdielať na

Krízový štáb zatiaľ nemá riešenie pre marginalizované komunity. Zhruba jedna desatina osád bola testovaná

SPIŠSKÉ BYSTRÉ / Situácia je vážna aj v rómskych komunitách. Ochorenie Covid-19 potvrdili celkovo už v 16-tich osadách na Slovensku. O ďalšom postupe včera do noci rokoval krízový štáb.

Do večerných hodín rokoval ústredný krízový štáb,  ktorý sa zaoberal opatreniami  pre domovy sociálnych služieb a pre osady, kde sa preukázalo ochorenie COVID-19. Nárast je však enormný, čo potvrdil  premiér aj minister zdravotníctva. Konkrétne riešenie zatiaľ neexistuje. Premiér Matovič povedal, že vytvorili špeciálnu podskupinu v krízovom štábe, ktorá má vytvoríť definitívne návrhy ako situáciu riešiť. Nie  je  možné všetky osady karantenizovať či už za pomoci príslušníkov armády alebo dobrovoľníkov.

Doposiaľ bolo testovaná zhruba  jedna desatina z rómskych osád. Premiér i minister dnes potvrdili, že najviac nakazených je v osade pri obci Žehra,kde bol jeden z prvých pozitívne testovaných. Konkrétne opatrenia v marginalizovaných komunitách by sme sa mali dozvedieť zajtra. Podľa ministra je ale dôležité dodržiavať prísne hygienické  a karanténne opatrenia. 5 osád preto naďalej ostáva v karanténe z dôvodu možného šírenia nákazy.

Situácie v Žehre

Pôvodné čísla z minulého týždňa hovorili o 15tich nakazených. Týkalo sa to najmä časti, ktorá sa nazýva sídlisko. Aktuálne čísla už hovoria o desiatkach nakazených. Nákaza sa rozšírila aj do chatrčí.  Aj táto časť žehrianskej osady je už týždeň v karanténe, rovnako ako sídlisko. Pribudlo 33 nových nakazených vírusom COVID-19. Podľa prednostu obecného úradu, týka sa to najmä navrátilcov. "Ide o ľudí, ktorí sa jednak vrátili z toho Anglicka. Čiže sú to nové rodiny. je tu nové také by som povedal, ohnisko nákazy v rámci tej našej oblasti,"  hovorí starosta.

Spomínané ohnisko vzplanulo medzi týmito chatrčami. Je zrejmé, že si nákazu s najväčšou pravdepodobnosťou priniesli medzi seba spoza hraníc Slovenska.  "Sú v karanténe. tak mala by sa zmeniť tá situácia v tom, žeby mali zmeniť to zmýšľanie a konečne sa trošku chrániť. Lebo ten vírus je medzi nimi," povedal starosta.
Podľa prednostu iba jeden nakazený obyvateľ požiadal o presun do štátnej karantény v ministerských zariadeniach. Ten už osadu opustil, do karantény išiel bez rodiny.

V Michalovciach miestni klamali


V Michalovciach realizovali kontrolné odbery osôb z karantény. Týkali sa ľudí, ktorí sa nedávno vrátili z Anglicka."Mali sme pozitívnu osobu a my odoberáme jednak tej pozitívnej osoby, lebo chceme vedieť aký má výsledok a jej kontaktov," povedala regionálna hygienička Janka Stašková.  Takéto testovanie si zopakuje približne 10 členná skupinka aj zajtra. Podmienky skončenia karantény sú totiž veľmi prísne. "Musia byť dvakrát po sebe negatívne výsledky," dodáva hygienička.Testovaniu sa vo svojich autách nevyhlo aj približne 80 neprispôsobivých občanov z Pavloviec nad Uhom. Hoci prišli nedávno zo zahraničia neskončili v štátnej karanténe. "Bolo tvrdené, že majú  výnimky, ktoré my sme nevideli žiaden doklad," dodáva. Na ich prítomnosť a správanie upozornili miestni obyvatelia. Vôbec vraj nedodržiavali žiadnu karanténu.

Koľko rizikových oblastí je ešte v osadách podľa premiéra nie je možné odhadnúť, keďže stále sme netestovali viac ako 900 lokalít. Urýchliť to vraj extra nevieme. Napriek tomu, že armáda navýši testovacie kapacity. "Pridali ďalšie  dva tímy ale keď budú čokoľvek čo budú môcť, maximum, tak dokážeme pretestovať len námatkovým spôsobom osady, že ideme len za tými, ktorí prišli zo zahraničia. Tak či tak, to bude trvať dva tri mesiace," povedal  premiér Igor Matovič. S riešením má prísť komisia, ktorú včera krízový štáb zriadil. V prípade komunitného šírenia o ktorom sa tu dá hovoriť, vidí minister jednoznačné riešenie: "Tam, kde dojde k nekontrolovatelnému riešeniu, tak ako v tejto osade, tam iná možnosť neexistuje. Budeme  musieť to karantenizovať s využitím všetkých možných aj silových a iných zložiek," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy