Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sezónni pracovníci v čase koronakrízy odlietajú do Nemecka. Napriek obavám sú vďační za prácu
Zdielať na

Sezónni pracovníci v čase koronakrízy odlietajú do Nemecka. Napriek obavám sú vďační za prácu

BRATISLAVA / Zatiaľ čo niektorí Slováci majú v týchto dňoch problém s návratom domov, iní Slovensko opúšťajú. Až tri desiatky Slovákov aj napriek mimoriadnej situácii odišli zbierať kukuricu. Mnohí z nich takto riešia svoju zložitú situáciu po zatvorení prevádzok, v ktorých pracovali.

Tridsať jeden Slovákov z okolia Žiliny v čase pandémie odchádza do cudziny. Do nemeckého mesta Karlsruhe idú spracovávať kukuricu. "Budeme chodiť po poli, pretrhávať tú kukuricu. Potom neskôr príde kukurica už dovezená a budeme ju šúpať," hovorí jedna z pracovníčok.  Ide o situáciu o ktorej sa hovorilo už na začiatku koronakrízy. Práve o sezónnych robotníkoch bola reč na medzinárodnej scéne už na začiatku krízy. Zber ovocia, či iných plodín v južnej a západnej európe, patrí medzi častú obživu ľudí zo strednej a východnej Európy. Takýto spôsob prepravy v blízkej dobe tak bude zrejme jedinou možnou alternatívou v prepravy za prácou. "Živím sa ako barber a teraz mi táto situácia neumožňuje pracovať, niako ani z domu, tak musím vycestovať do zahraničia za zárobkom," opisuje cestujúci. Podľa ich slov by mali absolvovať povinnú karanténu v Nemecku, kde platia prísne pravidlá.

"Keďže v súčasnosti sa lety neuskutočňujú, do budovy letiska boli vpustení len tí cestujúci, ktorí odlietali a to z dôvodu bezpečnosti a preventívnych opatrení pred koronavírusom," dodala hovorkyňa letiska. 

Majú síce mierne obavy, no napriek tomu vedia do čoho idú. Mnohí z nich už takéto brigády absolvovali viackrát a možnosť vycestovať považujú za pozitívnu správu keďže ostali doma a sú bez práce. V Nemecku majú stráviť osem týždňov.  "Zabrániť im v tom nemôžme. Na druhej strane naši občania by si mali byť vedomí, že je tu odporučanie nášho rezortu necestovať. A adekvátne tomu by si mali byť vedomí toho, že v takom prípade, pokiaľ sa napríklad epidemiologická situácia v Nemecku zhorší, práve tomuto typu občanov nie sme schopní poskytovať repatriačné služby," povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

​Kapacity na Slovensku sú  pre  repatriantov nedostatočné. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy