Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prešov má dobré správy. Hlási viac vyliečených pacientov na Covid-19 ako nakazených
Zdielať na

Prešov má dobré správy. Hlási viac vyliečených pacientov na Covid-19 ako nakazených

PREŠOV / Máme aj dobré správy. Prešovská nemocnica hlási po veľkonočných sviatkoch viac vyliečených, ako hospitalizovaných s ochorením COVID19. Vyliečených je už vyše 20 ľudí. Naďalej však v nemocnici leží pacient s koronavírusom vo vážnom stave.

Od začiatku testovania odobrali zdravotníci prešovskej nemocnice takmer 900 vzoriek rizikových pacientov. Väčšina našťastie bola negatívna. Pozitívny výsledok potvrdili k dnešnému dňu u 51 pacientov.

To číslo je súčet všetkých, ktorých pozitívne testovali. Sú medzi nimi aj pacienti v domácej izolácii, takí, ktorých museli hospitalizovať, ale sú v tom tiež aj tí, ktorí sa už z ochorenia šíriaceho sa koronavírusom vyliečili. Medzi nimi aj dvaja dôchodcovia z okresu Svidník.

"Sme radi, že môžeme informovať aj o tom, že medzi pozitívne testovanými v prešovskej nemocnici sa po sviatkoch rozšírila kategória vyliečených. Tých je po veľkonočných sviatkoch 22," uviedla hovorkyňa FNsP Prešov Renáta Cenková. 

​Významný nárast zaznamenali práve po veľkonočných sviatkoch. Ešte 9. apríla, na Zelený Štvrtok bolo vyliečených pacientov o šesť menej. V domácej karanténe je naďalej viac ako 20 pacientov s ochorením COVID-19. Naďalej sú ale aj v Prešove niektorí hospitalizovaní a jeden z nich dokonca vo vážnom stave.

"Vo FNsP J. A. Reimana Prešov sú momentálne hospitalizovaní 7 pacienti s potvrdeným ochorením COVID-19. Naďalej platí, že zdravotný stav jedného z pacientov je kritický, vyžaduje si umelú pľúcnu ventiláciu a starostlivosť na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny," dodala Cenková. 

Podľa miestnych ale ten vrchol ešte len príde. V prešovskej nemocnici už taktiež funguje odberové miesto. Zriadili ho na parkovisku pred areálom nemocnice. Využiť ho môžu aj samoplatcovia.

V prvom rade však slúži pacientom, ktorých na základe písomnej žiadanky odošle na vyšetrenie odošle lekár z oddelenia infektológie v prešovskej nemocnici, alebo všeobecný lekár. Tak ako na iných mobilných odberných miestach, aj tu platia pravidlá, aby sa zamedzilo šíreniu potenciálneho prenosu. Vzorky sa pacientom odoberajú priamo z auta a výsledky budú oznámené do 48 hodín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy