Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrozí vlna gastrobankrotov. Prevádzkari žiadajú vládu o pomoc
Zdielať na

Hrozí vlna gastrobankrotov. Prevádzkari žiadajú vládu o pomoc

BRATISLAVA / Ďalšia vlna bankrotov hrozí v gastrobiznise. Prevádzkari reštaurácií, barov, či hudobných klubov žiadajú vládu o koordinovanú pomoc. Pre prevádzky, ktoré museli zatvoriť svoje brány, je často najväčšou položkou nájomné. Vláda ešte v tomto smere nekonala. Tu sa do istého rozporu opäť dostáva premiér Matovič a minister hospodárstva Sulík.

V gastro biznise je často najväčšou položkou nájomné, ktoré treba platiť aj keď prevádzky stoja. Individuálne dohody sú náročné a reakcie nájomcov rôzne.

Zástupcovia gastroprevádzok a klubov žiadajú vládu o koncepčnú pomoc. "Chceme, aby bol v tomto poriadok. Lebo zmluvy a obchodný zákonník slovo pandémia nepozná," povedal zástupca gastroprevádzok Peter Štecko. Ešte horšie sú na tom hudobné kluby, ktoré zavreli ako prvé a otvoria ako posledné.


Problém je v tom, že ani druhá strana to nemá ľahké - prenajímatelia. "Tiež musíme platiť svoje dph, dane,..." vyjadril sa zástupca iniciatívy prenajímateľov Tomáš Hegeduš. 

Slovenské reštaurácie a kaviarne prosia spoločne vládu v otvorenom liste o pomoc pred prepúšťaním a bankrotmi a navrhujú takéto rozdelenie nákladov pri nájomnom. "My by sme platili 20 percent nájmu, prenajímatelia by odpustili 30 a zvyšok štát," povedal Štecko.

Premiér im odkázal, že sa tým už vláda zaoberá a plánuje stretnutie so zástupcami gastrobiznisu. "Určite prídeme s riešením v priebehu tohto, najneskôr začiatkom budúceho týždňa," skonštatoval Igor Matovič. Iný názor má minister hospodárstva, ktorý sa s premiérom v ekonomických otázkach stále častejšie rozchádza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy