Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko zaznamenalo prvý prípad nákazy koronavírusom v zariadení pre seniorov
Zdielať na

Slovensko zaznamenalo prvý prípad nákazy koronavírusom v zariadení pre seniorov

PEZINOK / Vo včerajších výsledkoch testovania na COVID-19 sa objavila aj 90-ročná žena z okresu Pezinok. Ide o seniorku z tamojšieho Domova sociálnych služieb. Spolu s ňou sú už ale hospitalizovaní aj ďalší dvaja seniori, s ktorými bola babička v kontakte. Zariadenie sociálnych služieb sa tak zmenilo na povinnú karanténu.

V domove sociálnych služieb pre seniorov v Pezinku ostalo v povinnej karanténe od včera 100 klientov a dalších 22 zamestnancov. Všetci budú postupne testovaní na nový koronavírus."Už dnes podvečer boli testovaní prví klienti, župa na vlastné náklady v utorok otestuje ostatných klientov a zamestnancov zariadenia," informovala hovorkyňa bratislavskej župy Veronika Benadiková.

Riaditeľka zariadenia sa rozhodla zaviesť povinnú karanténu, potom ako sa dozvedela pozitívny výsledok testu 90-ročnej seniorky. Ako sa mohla babička nakaziť, keď v domove sú od šiesteho marca zakázané akékoľvek návštevy, nevedno. Nákazu tak mohol nevedomky preniesť aj niekto z personálu, ktorý sa o seniorov stará. "Budeme zisťovať,že ako to bolo vôbec možné, či to bolo cez zamestnancov, alebo nejakým iným spôsobom, či to tam už bolo a sa to neprejavilo, tieto zariadenia sú už dosť dlho zavreté," povedal primátor mesta Pezinok.
Ako nám povedala regionálna hygienička Katarína Nosálová: "Blízkym kontaktom z personálu boli nariadené špeciálne opatrenia v zmysle nosenia potrebných osobných ochranných pracovných pomôcok a možnosti pokračovania v práci, pokiaľ nebudú javiť známky ochorenia." 

90-ročná seniorka bola podľa regionálneho úradu verejného zdravotníctva ležiacou pacientkou na jednolôžkovej izbe. Aktuálne je hospitalizovaná na infekčnom oddelení. Podľa univerzitnej nemocnice je stav tejto pacientky je stabilizovaný a bola jej nasadená adekvátna liečba. Pričom sa nachádza pod stálym dohľadom našich lekárov.


U dcéry 90-ročnej starenky, ktorá bola zároven aj zamestnankyňou zariadenia, bola nariadená domácia izolácia. Na infekčnom oddelení na Okrem spomínanej pozitívnej seniorky, sú na infekčnom oddelení na bratislavských Kramároch aj další dvaja klienti z rovnakého zariadenia. I keď ich výsledky nateraz nie sú známe, sú vysoko príznakový a preto boli hospitalizovaní a stav týchto dvoch pacientov je podľa hovorkyne nemocnice rovnako stabilizovaný.

Domov sociálnych služieb v Pezinku je v pôsobnosti bratislavskej župy. Tá do zariadenia ráno zaslala respirátory a takisto aj ochranné odevy. Výdaj jedla v kuchyni spomínaného zariadenia bude pre viac ako 120 ľudí v karanténe, fungovať aj naďalej. Podľa župy sú tam zásoby na 3 týždňe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy