Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
V levickej nemocnici pomáha zdravotníkom aj deväť študentov. Chcú byť tam, kde je najviac treba
Zdielať na

V levickej nemocnici pomáha zdravotníkom aj deväť študentov. Chcú byť tam, kde je najviac treba

LEVICE / V levickej nemocnici pomáhajú zdravotníkom aj dobrovoľníci. Deväť medikov z lekárskych fakúlt pracuje na urgentnom príjme, či pri vstupe do nemocnice. Robia to aj napriek tomu, že majú pred sebou náročné skúškové obdobie. Chcú byť tam, kde ich potrebujú.

Peter, Linda a Eliška sú študentmi lekárskej fakulty, to že prišli pomáhať do Levickej nemocnice považujú za samozrejmé. "Som chcela získať nové skúsenosti, keďže to je mimoriadna situácia," vraví medička Linda Tomašovská.

Peter pochádza z Levíc a študuje v druhom ročníku. Linda a Eliška sú obe štvrtáčky z neďalekej Hornej Seči. V ochranných oblekoch triedia pacientov a kontrolujú aj všetkých ľudí, ktorí vstupujú do areálu nemocnice. Merajú teplotu a odoberajú anamnézu. 

Medici, ktorí sú už vo štvrtom ročníku pracujú aj na urgentnom príjme. "Učiť sa od lekárov je super skúsenosť ako sa rozhodujú v ťažkých situáciách," vravia dobrovoľníci. 

Pri vstupe do nemocnice medikom pomáha aj zdravotná sestra. Denne tadiaľ prejdu desiatky ľudí. "Je to veľakrát náročné a ľudia sú nervózni aj nešťastní a snažíme sa ich aj upokojiť," vraví Linda. 

Študenti priznali, že ich rodiny spočiatku neboli nadšené, že sa dobrovoľne stavajú do prvej línie, ale teraz ich už podporujú.

Medici sa zhodujú,že im takáto skúsenosť pomôže v budúcnosti, ale hlavne odbremenia aj zdravotníkov.

"Keby medici nechodia pomáhať tak by tu boli 24 hodín v tej nemocnici. Je to pre nás veľký prínos a sme im zato vďační," hovorí námestníčka nemocnice Helena Dudášová . 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy