Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slováci vymysleli spôsob, aby každý dostal potrebnú ochranu. Novinkou sú rúškomaty
Zdielať na

Slováci vymysleli spôsob, aby každý dostal potrebnú ochranu. Novinkou sú rúškomaty

PRIEVIDZA, HUMENNÉ / Rúška sú ešte stále nedostatkovým tovarom. Po celom Slovensku ich šijú tisícky dobrovoľníkov. Vymýšľajú pritom rôzne spôsoby, ako ich dopraviť tým, ktorí ich potrebujú. Novinkou sú rúškomaty. Našli sme ich na strednom aj východnom Slovensku.

Prievidžania si môžu rúška kúpiť v tomto rúškomate. Dobrovoľníci tak chcú pomôcť každému, kto rúško nemá a preto sa dali dokopy, začali ich šiť a po dohode s miestnym podnikateľom bol na svete rúškomat.

"Ľudia majú možnosť si kúpiť rúška nonstop, idú na dračku," hovorí dobrovoľníčka Kvetoslava Ďurčová. "Je o to enormný záujem, 100 kusov sa predalo do hodiny," dodal dobrovoľník Juraj Borko. 

Rovnako rýchlo sa vypredali aj dezinfekčné prostriedky, dobrovoľníčky pracujú takmer nepretržite, aby bolo ochranných pomôcok dostatok. "Sú to dobrovoľníčky, niektoré profi niektoré nie, oni to ušijú, my to balíme, žehlíme," vraví Natália Svítková, ktorá tiež dobrovoľne pomáha. 

Jedno rúško tu stojí 2 eurá. Dobrovoľníčky jedným dychom dodávajú, že to robia nezištne. "Máme tak akurát na materiál, nik na tom nezbohatne," tvrdí dobrovoľníčka Kvetoslava Ďurčová. 

Aj Humenčania si už môžu rúško zakúpiť v automate. Ten sa nachádza pri jednej z autoumyvární v meste. "Je drahšia varianta a lacnejšia.Človek si to môže zakúpiť bez toho, aby prišiel do kontaktu s nejakým iným človekom," vraví majiteľ automatu Erik Kavalkovič. 

"Je to za rozumnú cenu 3,50 eur, to človek oželie- ako za jedny cigarety," hovorí miestna obyvateľka Antónia. Automat na rúška funguje v Humennom už viac ako týždeň. "Za posledný týždeň si ľudia kúpili zhruba 200 rúšok," dodal Kavalkovič. 

Súvisiace články