Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výborné správy: Bojovník Riško robí po podaní lieku neuveriteľné pokroky
Zdielať na

Výborné správy: Bojovník Riško robí po podaní lieku neuveriteľné pokroky

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Malý Riško Balint, ktorého príbeh dojal celé Slovensko, robí po podaní dvojmiliónového lieku neuveriteľné pokroky. Chlapcovi sa zlepšilo dýchanie a výsledky testov ukázali, že okysličenie tela má ako zdravé dieťa.

Pomoc Riškovi Balintovi zo Sečoviec, ktorý trpí spinálnou muskulárnou atrofiou, rozbehla vlnu solidarity po celom Slovensku. Získať vytúžený liek pre malého bojovníka pomáhala široká verejnosť, vrátane známych tvárí a športovcov.

Riškovi bol vytúžený liek Zolgensma, ktorý patrí k najdrahším medikamentom na svete, podaný 24. marca v Budapešti a ako informuje facebookova stránka "Riško Dýchaj - malý bojovník s SMA1", chlapec robí už teraz obrovské pokroky.


"Posledné 2 týždne sú pre nás krásne. Naplno sa venujeme nášmu pokladu a s úžasom sledujeme, ako sa jeho život mení k lepšiemu," napísali v príspevku Riškovi rodičia, ktorí neskrývali dojatie a všetkým s radosťou opísali, čo doteraz u svojho syna nevideli.

"Je úžasné vidieť, s akou radosťou dvíha svoje rúčky, chytá a naťahuje sa po hračkách, vydrží ležať na chrbte bez toho, aby sa zakašliaval a chvíľu vydrží vo vertikálnej polohe," vyznali sa Riškovi rodičia.

Tí v statuse zároveň informovali verejnosť aj o ďalšej dobrej správe. Chlapcovi sa totiž zlepšilo dýchanie a výsledky testov ukázali, že Riško má okysličenie tela a hodnotu všetkých ostatných plynov v tele ako zdravé dieťa.

"Vďaka Bohu, že sme nepočúvali lekárov, ktorí nám hovorili, že jediná možnosť ako zmeniť Riškov život, zlepšiť jeho dýchanie je tracheostómia. Ak by sme sa riadili týmto názorom Riško by svoj liek nemohol dostať. Tracheostómia je kontraindikácia k podaniu Zolgensma," skonštatovali Riškovi rodičia. "Už teraz vieme s istotou povedať, že boj o liek stál za to," dodali nadšene v príspevku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy