Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Humenné sa pustilo do ekonomického boja s pandémiou. Samospráva ráta s výpadkom miliónov eur
Zdielať na

Humenné sa pustilo do ekonomického boja s pandémiou. Samospráva ráta s výpadkom miliónov eur

HUMENNÉ / Vypnuté verejné osvetlenie počas noci, fontány bez vody, roztopený ľad na zimnom štadióne a žiadne odmeny ani 13-te platy. V Humennom sa pustili do ekonomického boja s pandémiou koronavírusu. Samospráva ráta s výpadkom 4 milióny eur. Šetrí preto už teraz, kde sa dá.

Od Rady pre rozpočtovú zodpovednosť majú na stole tri scenáre. Najreálnejší zrejme bude ten najhorší. "To by znamenalo výpadok na podielových daniach pre mesto Humenné vo výške 3,8 miliónov eur, čo z celého 14 miliónového balíka je obrovská čiastka," povedal primátor mesta Humenné Miloš Meričko.

Chcú šetriť, kde sa dá. Po 23-tej hodine sa nebude svietiť v piatich mestských častiach a v tme zostane aj ďalších päť ulíc v meste. Bez svetla budú do piatej hodiny ráno. Pre policajtov to bude znamenať častejší monitoring. "Bolo jedno z kritérií, že pohyb v týchto lokalitách, v týchto časoch je minimálny. Nemáme tam zaznamenané žiadne výtržnosti, či rušenie nočného kľudu," vyjadril sa náčelník MsP Humenné Marián Zub.

Každá príspevková organizácia v meste má výdavky znížiť o dvadsať percent a ušetriť čo najviac. "Prvé opatrenia v hodnote cca 200 tisíc. Sme škrtli nákup skriniek za 70 tisíc, na energiách budeme šetriť, nekúrime, nesvietime, zrušili sme 13. plat, odmeny," prezradil riaditeľ správy športových a rekreačných zariadení v Humennom Peter Ždiňák.

Odstavené je kino, bazény sú vypustené a ľad na štadióne roztopený. "Máme skúsenosti z ekonomickej krízy v roku 2008 a 2009, že taká bola reakcia miest a obcí, aby ušetrili, kde sa dá a aby peniaze mohli využiť na zabezpečovanie svojich základných funkcií a základných úloh," skonštatoval hovorca ZMOS a odborník na samosprávu Michal Kaliňák.

V ani jednej fontáne v meste voda nepotečie. Pozastavený je aj nákup kontajnerov na separovaný odpad a technické služby obmedzia aj vodorovné dopravné značenie. Čo ale bude fungovať je odvoz opadu, opravy ciest a údržba zelene. "To bude pokračovať v 100 percentnom režime, tak isto činnosť mestskej polície je 24 hodinová," ubezpečuje primátor Humenného.

Podľa odborníka sa samosprávu iná cesta nie je. Uťahovať opasky budú aj iné mestá a obce. "Toto rozhodnutie je nevyhnutnosť, určite sa to prijímalo veľmi ťažko, aj to je spôsob, ako ušetriť verejné zdroje," zhodnotil Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy