Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zázrak na počkanie. Firma vo Vrábľoch pracuje na výrobe dezinfekčnej brány
Zdielať na

Zázrak na počkanie. Firma vo Vrábľoch pracuje na výrobe dezinfekčnej brány

VRÁBLE / Viaceré firmy sa snažia pomôcť v boji s koronavírusom a vymýšľajú rôzne produkty. Vo Vrábľoch sme našli spoločnosť, ktorá prišla s nápadom a už aj vyrobila prototyp dezinfekčnej brány. Za pár sekúnd dokáže vydezinfikovať oblečenie, ochranný odev, ale aj nákupný vozík.

"Pozerali sme, ako dezinfikovali v Číne ručne a napadlo nám, robiť to ako nejakú bránu na detekciu," povedal zástupca riaditeľa ŠVEC GRUP Norbert Brat. Ide o takzvanú dezinfekčnú bránu - stačí sa do nej postaviť a za päť sekúnd má človek vydezinfikované oblečenie či topánky. Z prístroja sa rozprašuje dezinfekčný prostriedok v podobe hmly.

"Ten systém pracuje s 8 tryskami a má 4 senzory," vyjadril sa Norbert Brat. Takáto brána sa dá využiť aj na dezinfekciu nákupných vozíkov. "Pracujeme na tom, aby tam mohli ísť všetky dezinfekčné prostriedky, ktoré sú vhodné na ruky," povedal Peter Balón, inovačné centrum INOVATO.

V spoločnosti sa tento nápad zrodil pred 6 dňami. Pracujú však aj na vylepšeniach - napríklad senzoroch, ktoré sa prispôsobia výške človeka. Použitie je úplne jednoduché. "Teraz spravíme v sobotu, nedeľu inovácie a budúci týždeň to musí byť vo výrobe," skonštatoval Ľubomír Švec, majiteľ ŠVEC GRUP. Vyrobiť konštrukciu takejto dezinfekčnej brány trvá vo výrobe asi 6 hodín.


Nápad vznikol potom, ako vo firme, ktorá sa už 27 rokov zaoberá spracovaním plechov a kovov, rozmýšľali, ako chrániť 400 zamestnancov počas pandémie. Dezinfekčná brána však môže byť využitá v mnohých odvetviach. "Použiteľná je v supermarketoch, nemocniciach, všade tam kde vstupujú ľudia," dodal Švec. "Táto verzia je bez toho, aby zasiahla tvár človeka, ale robíme verziu, ktorá bude veľká ako zárubňa dverí - pre ľudí v ochranných odevoch," prezradil Brat.

Lekári stále nemajú dostatok ochranných pomôcok, upozorňujú už aj na hroziaci kolaps. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy