Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
"Prečítať sa" karanténou. Vydavateľstvo pomáha ľuďom, aby sa medzi štyrmi stenami nezbláznili
Zdielať na

"Prečítať sa" karanténou. Vydavateľstvo pomáha ľuďom, aby sa medzi štyrmi stenami nezbláznili

SLOVENSKO / Malá izba a cudzí spolubývajúci. Žiadna televízia, žiadne rádio a niekde ani wifi. Taká situácia je vo väčšine karanténnych centier, kde končia repatriovaní občania. Jedno z knižných vydavateľstiev však prišlo so zaujímavou myšlienkou, ako pomôcť ľuďom, aby sa medzi štyrmi stenami nezbláznili.

"V súčasnosti je aktívnych 19 karanténnych centier. Každé je inak vybavené. Žiadame občanov, aby vydržali túto dobu, po ktorú sú testovaní, resp. čakajú na testy," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

"Myslím, že všetci odídeme so žltačkou alebo s niečím. Akože katastrofa podmienky," poukázala obyvateľka karanténneho centra. "Záchod katastrofa, sprcha katastrofa, takže potom nech sa ľudia nečudujú, ako rýchlo sa šíri nákaza," doplnil ďalší. 

"To nie je hotel. Mne je to veľmi ľúto, skutočne my sme urobili všetko preto, aby to bolo čo najideálnejšie v rámci možností. Treba sa na to pozrieť z toho hľadiska, že je to študentský domov," vysvetlila rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská. 

"Na izbe nie je k dispozícii wifi ani iný zdroj internetu, bohužiaľ ani TV prijímače," uviedol zástupca riaditeľa školy v Pezinku Rastislav Hajko."Je to skôr taká rozmaznanosť. Dá sa to vydržať a nerobil by som z toho veľký problém," myslí si psychológ Karol Kleinmann. 

Lepší 3-hviezdičkový hotel či poskromná ubikácia - faktom zostáva, že repatrianti strávia niekoľko dní na zopár metroch štvorcových v rámci jednej izby v nie úplne ideálnych podmienkach. Okrem toho, že nesmú vychádzať von, môžu byť ubytovaní aj s osobou, s ktorou si veľmi nerozumejú.

​Možným riešením sú knihy

Práve na tieto účely pripravili pre krízové centrá distribúcie kníh. Pracovníci vydavateľstva Ikar odovzdali 110 knižných titulov repatriantom ubytovaných v policajnej škole v Pezinku. V pondelok zasa plánujú doručiť knižné tituly do bratislavskej Dúbravky.

Vydavateľstvo ponúka knihy do karanténnych centier úplne bezplatne. Potenciálni čitatelia si tak môžu vybrať krížovky, ženské romány, ale aj detektívky. "Osoba, ktorá dostane knižku, tak si ju bude môcť ponechať, prípadne budeme tieto veci likvidovať. Takže predpokladám, že tá knižka bude po 2, 3 až 4 týždňoch karantény vyčítaná," priblížil Hajko. 

"Len prečítaná kniha je kniha. Je to vlastne o tom, aby sa kniha dostala k ľuďom a toto je tiež jedna z ciest, ako sa k nim dostane a pomôže im prekonať tieto nie práve najveselšie a najpríjemnejšie časy," poznamenala výkonná riaditeľka vydavateľstva Ikar Valéria Malíková. 

Návrat na Slovensko stál mladíka pre koronavírus takmer život. Opísal nám svoju cestu domov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy