Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vrchol pandémie sa posúva o mesiac. Optimistickejšie vyzerajú aj prognózy vývoja nákazy
Zdielať na

Vrchol pandémie sa posúva o mesiac. Optimistickejšie vyzerajú aj prognózy vývoja nákazy

SLOVENSKO / Vrchol pandémie sa posúva o celý mesiac neskôr a mal by byť podstatne miernejší ako predpokladali experti z Inštitútu zdravotnej politiky pred dvoma týždňami. Počet nakazených by mohol dosiahnuť sotva tretinu pôvodnej predpovede a chorých s potrebou pľúcnej ventilácie by už naše zdravotníctvo mohlo zvládnuť. Prezradil to v pondelok minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Prognóza vývoja nákazy koronavírusom na Slovensku sa neustále zlepšuje. S najnovšou krivkou vývoja je spokojný aj minister zdravotníctva. "Za 110 dní je predpokladaný peak a je pravdepodobné, že bude potrebné zabezpečiť pľúcnu ventiláciu pre 1 000 ľudí a okolo 7 000 bude hospitalizovaných so závažnejšími príznakmi," potvrdil Marek Krajčí. 

Celkovo nakazených odhadujú na zhruba 170 000. Čísla vyzerajú oveľa lepšie, ako v scenári zverejnenom 17. marca, ale minister ich odporúča brať s rezervou. "To nie je zákon. Každý deň sa aktualizuje," upozornil Krajčí. 

Vrchol nákazy podľa scenára zo 17. marca mal byť v polovici júna a predpokladal 24 000 hospitalizovaných, viac ako 320 000 s príznakmi, cez pol milióna nakazených a zhruba 3 300 pacientov na pľúcnej ventilácii. "Budeme mať 550 ventilátorov, ktorými sa môžeme postarať o pacientov. To je kapacita, ktorá najbližších 60 dní bude stačiť," ubezpečil ešte 17. marca Martin Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky. 

Kapacita pľúcnych ventilátorov by však do polovice júla mohla narásť práve na potrebných tisíc. "Je dôležité, aby sme dokázali pripraviť zdravotný systém a podľa kondície manažovali celú krajinu," vysvetlil Krajčí. 

Prvú prognózu experti Inštitútu zdravotnej politiky zverejnili. Ďalšia aktualizovaná podľa opatrení z 24.3. už zostala neverejná a rovnako aj tá z pondelka, v ktorej sú už využité aj dáta o pohybe osôb od mobilných operátorov. Ako sme sa dozvedeli, ide o interný dokument. "Bude záležať od premiéra, kedy sa rozhodne zverejniť dáta," reagoval Krajčí. 

Experti sa zaoberajú aj cestou scenára, ktorým sa vydala Veľká Británia alebo Švédsko

Britská zdravotná politika predpokladala, že prevažná časť obyvateľstva sa nakazí, prekoná chorobu a získa tzv. kolektívnu imunitu. Neskôr však zaviedli prísnejšie opatrenia.

U nás by niečo také mohlo prísť do úvahy v prípade hrozby ekonomického kolapsu. S tým, že by vybrané ohrozené lokality alebo skupiny obyvateľov podliehali oveľa prísnejšej karanténe ako doteraz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy