Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V zdravotníctve je akútny nedostatok darcov krvi. Po vypuknutí krízy ich počet dramaticky prepadol
Zdielať na

V zdravotníctve je akútny nedostatok darcov krvi. Po vypuknutí krízy ich počet dramaticky prepadol

BRATISLAVA / Národná transfúzna služba vydala verejnú výzvu na darovanie krvi. Reaguje tak na obrovský prepad darcov po vypuknutí pandémie Covidu-19. Zároveň sa sprísňujú podmienky pre darcov, zavádzajú sa časenky a do karantény pôjde aj samotná krv.

Bežne za týždeň krv darovalo približne 3 400 darcov. Po vypuknutí nákazy číslo kleslo na 887, čo je prepad, ktorí si v transfúznej službe nepamätajú. Aj keď sú odkladné operácie odložené, je mnoho pacientov, ktorí si vyžadujú akútne zákroky. "Je to napríklad starostlivosť o onkologických pacientov, hematologických pacientov, pacientov na traumatológiach, gynekológiach a samozrejme pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami," vysvetlil minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Národná transfúzna služba zaznamenala až 74% prepad darcov krvi. Vyhlásila preto neobmedzenú výzvu na darovanie tejto životne dôležitej tekutiny. Za minulý týždeň na výzvu reagoval o až 3 700 ľudí a dostávame sa pomaly do stavu doplnenia chýbajúcich zásob krvi. "Táto výzva je trvalého charakteru. Táto výzva je výzva v núdzovom stave. Chceme teda poprosiť darcov krvi, aj napriek tomu, že tento týždeň vyzeral úžasne, že zásoby krvi treba robiť neustále," odkázala generálna riaditeľka Národnej transfúznej služby SR Renáta Dundová.  

Okrem bežných hygienických opatrení národná transfúzna služba pristúpila k ďalším opatreniam. Darca nesmel byť 14 dní v zahraničí, ani s nikým podobným nesmel prísť do kontaktu, a nesmie mať respiračné problémy. Ruší sa mobilný odber a zavádzajú sa časenky, aby tak bol zabezpečený kontinuálny obeh krvi. 

Zmeny nastali aj pri spracovaní krvi, kedy aj vzácna tekutina pôjde do karantény. Hoci dodnes sa nepotvrdil prípad, že by sa Covid-19 prenášal transfúziou krvi. "Všetká krv, ktorá sa odoberie, ide do našich chladiacich boxov, ak by sa náhodou u neho vyskytlo ochorenie, túto krv znehodnotíme," priblížila Renáta Dundová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy