Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nariadenie pre Slovákov pracujúcich v zahraničí vyvolalo vlnu pobúrenia a nejasností
Zdielať na

Nariadenie pre Slovákov pracujúcich v zahraničí vyvolalo vlnu pobúrenia a nejasností

SLOVENSKO / Aj cez víkend zasadal ústredný krízový štáb, kde hlavný hygienik Ján Mikas aj premiér Igor Matovič avizovali zvýšené kontroly na hraniciach. Vlnu pobúrenia a nejasností však vyvolalo nariadenie, aby aj ľudia, ktorí sa vracajú individuálne, išli do karantény. Nie do domácej, ale do povinnej v účelových centrách ministerstva vnútra a ministerstva obrany. Toto sa nepáči nielen zdravotným sestrám a opatrovateľkám, ale napríklad aj lodníkom.

"Áno aj ľudia, ktorí sa individuálne vracajú, pôjdu do povinnej karantény," povedal ešte v nedeľu Igor Matovič. Práve tieto slová predsedu vlády vystrašili obyvateľov pracujúcich v zahraničí. Do redakcie nám písali ľudia pracujúci v rôznych odvetviach. Boja sa, že to, čo bolo povolené, po víkende neplatí. Pani Anna pracuje ako zdravotná sestra vo Viedni a po víkendovom nariadení ju policajti na hraničnom prechode Berg poslali do domácej karantény. Jej kolegyňu však nie.

"Že oddnes platí nové nariadenie a že musím ísť do 14 dňovej karantény. Tak si mám vybrať, či doma alebo v Rakúsku. Kontaktovala ministerstvo vnútra, ja som sa tam dovolala dnes okolo 11 a mne bolo povedané niečo iné, že cudzinecká polícia, ktorá stojí na hraniciach, nemá tú informáciu a že mi môžme naďalej pendlovať aj do Viedne a chodiť do práce a domov," uviedla zdravotná sestra Anna. 

K vzniknutej situácii sa vyjadril minister zdravotníctva. "Táto pani zdravotná sestra mala byť pustená bez toho, aby do tej karantény mala ísť alebo mala povinne nastúpiť," reagoval Marek Krajčí. "Ja sa teraz bojím, tak ako väčšina sestier, lebo si dávali naše ŠPZ-ky do systému a OP, bojím sa, keď pôjdem znova do služby, že prídu nato, že som mala byť v 14 dňovej karanténe a že mi príde pokuta tých 1 690 eur. Proste neviem, čo robiť," povzdychla si zdravotná sestra Anna. 

Strach a neistotu zažívajú aj opatrovateľky

Opatrovateľky sú od sveta izolované, sú v tzv. domácej karanténe len s klientom. To, že by mali ísť po príchode do povinnej karantény v účelových centrách, je podľa nich nekorektné. "Sú pobúrené a sú v strachu. Sa musia vystriedať, pretože nemôžu ťahať ďalších 8 týždňov. Alebo sú to opatrovateľky, ktoré stratili klienta alebo išiel do zariadenia a oni sa chcú dostať domov. A oni idú vlastne z karantény do karantény a to do takej, kde budú zmiešaní aj s ostatnými ľuďmi, ktorí cestujú a pre nich je to riziko nákazy ešte väčšie," vysvetlila zástupkyňa rakúskych opatrovateliek Bibiana Kudziová. 

"V súčastnosti je to nastavené tak, že platí tzv. ten malý pohraničný styk, kde je to vlastne dovolené a plus rakúska strana si vyžiadala, aby sa táto výnimka vzťahovala na zdravotníckych pracovníkov a pracovníkov sociálnych opatrovateľských službách. Na druhej strane, ale ja osobne si nemyslím, že je to úplne šťastné a je dosť možné, že príde k sprísneniu aj tohto prechodu týchto pendlujúcich ľudí cez naše hranice. Pretože títo pendleri predstavujú pre nás jedno z najvyšších ohrození a budúcich ložísk infekcie," upozornil Marek Krajčí. 

Obavy majú aj lodníci 

Sprísnenie opatrení sa však netýka len spomínaných sestier a opatrovateliek. Obavu z karantény majú aj lodníci. Predpokladajú, že keď sa vrátia z nákladných kontajnerových lodí domov, budú mať výnimku, napr. tak ako kamionisti, ktorí zabezpečujú zásobovanie rôznych odvetví. "Manžel jazdí Nemecko, Holandsko, Belgicko a cez víkend bola nariadená štátna karanténa bez výnimky, bez toho, aby ľudia vedeli, čo a ako sa bude diať. On má obavu, pretože na lodi je s ďalšími tromi kolegami. Má obavy z toho, že keď príde domov, pôjde do štátnej karantény, kde je väčšia možnosť nákazy ako keby prišiel domov. Nakoľko on je teraz v totálnej karanténe, s nikým sa nestretávajú. On príde individuálne, jeho auto vysadí na hraniciach a ja som ho mala zobrať a išiel by do domácej karantény," poznamenala manželka kapitána lode Barbara. 

Pani Barbara kontaktovala štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí, ako aj iné ministerstvá, dokonca aj úrad verejného zdravotníctva."Kontaktovala som aj dnes ráno ÚVZ, kde mi pani vysvetlila, že to nariadenie, ktoré bolo tentoraz prezentované cez víkend, nieje ešte v platnosti, nakoľko ešte nieje schválené. Naša otázka by mala byť preberaná na najbližšom ÚKŠ," doplnila Barbara. 

Riešenie je stále v rovine diskusií 

"Modifikácia karanténnych opatrení je v riešení, aktuálne prebieha diskusia na úrovni permanentného krízového štábu so zainteresovanými rezortami," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. 

Kamionistov by sa zatiaľ tieto opatrenia nemali týkať. Vychádzajú totiž z dohodnutých podmienok pre cestnú dopravu."Tým, že sme ako cestní dopravcovia naozaj v prvej línii, zabezpečujeme chod štátu, obchodov a zásobovanie nielen lekární, ale aj potravín. Stále si myslíme, že opatrenia karanténne sa našich vodičov nebudú týkať a myslíme si, že ani sa nemôžu týkať," dodal prezident združenia ČESMAD Slovakia Pavol Jančovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy