Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Súkromné laboratória budú testovať aj ľudí na vlastnú žiadosť . Kde sa musia objednať?
Zdielať na

Súkromné laboratória budú testovať aj ľudí na vlastnú žiadosť . Kde sa musia objednať?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / S testovaním koronavírusu začali koncom minulého týždňa pomáhať už aj súkromné laboratóriá. Postupne tak pred viacerými nemocnicami po celom Slovensku pribúdajú odberné miesta. Väčšinu testovacích kapacít poskytnú súkromné laboratória štátu, určité množstvo je však vyhradené aj pre samoplatcov. Na dramatickom náraste počtu testovaných sa to však zatiaľ neprejavilo. Včera sa otestovalo len približne 400 ľudí.

Pred necelými dvomi týždňami jedno zo súkromných laboratórií spustilo testovanie koronavírusu pre samoplatcov. Netrvalo to však ani 24 hodín a bývalý premiér to zatrhol.

"Ľudia, ak sa dáte otestovať len preto, aby ste boli spokojní sami so sebou, tak ste minuli minimálne jeden set, ktorý možno bude chýbať o pár dní alebo týždňov tomu, koho bude treba extrémne vyšetriť," vyjadril sa vtedy Peter Pellegrini. 

Zvýšenie testovania

Kým ale Pellegriniho vláda kapacity súkromných laboratórii nevyužívala a šetrila testovacie sety, nový premiér urobil presný opak, testovanie znásobil a zapojil aj súkromné laboratóriá. "S cieľom, ako som prezentoval, aby sme z tých 300, 350 testovaní sa dostali v dohľadnej dobe na 2000 v horizonte týždňa na 3000," uviedol premiér Igor Matovič. 

Testov by sme mali mať dostatok. "A takisto objednávok na testy, takže dúfam, že tento problém už nebudeme musieť riešiť," dodal Matovič. 

Odberné miesta

Aktuálne tak pred nemocnicami po celom Slovensku začínajú vznikať odberné miesta. "Oni najmä pomôžu tomu, aby tí pacienti, pozitívne testovaní, sa nestretli s ostatnými ľuďmi, ktorí sú zdraví. Čiže, aby išli cielene pred nemocnicu, aby zbytočne nevstupovali do nemocnice," vysvetľuje Matovič. 

 Jeden ster z hrdla, jeden z nosa a výsledok vám oznámia najneskôr do 48 hodín mailom a SMS správou. Určitú časť kapacít vyčlenili súkromné laboratóriá aj pre samoplatcov. "Objednať sa dá jedine online, to znamená, cez našu webovú stránku, vždy deň vopred do 18:00," informovala Diana Madaraszová, hovorkyňa Medirex group. 

Odberné miesta súkromných laboratórií od dnes fungujú v Malackách, v Košiciach a v Bratislave, no už najbližšie dni pribudnú ďalšie. "V Dunajskej Strede, v Humennom, v Michalovciach, v Topoľčanoch a Galante," uvádza Peter Lednický, generálny riaditeľ Alpha Medical. 

Minister zdravotníctva sľubuje, že aj vďaka tomu by malo množstvo otestovaných v čo najkratšej dobe začať narastať. "Hneď ako sa toto zosynchronizuje, okamžite vlastne začne nabiehať ten systém riadeného testovania, kde každý pacient dostane unikátny kód. Bude vedieť presne, na ktoré miesto sa má dostaviť, v ktorom čase a dokonca, ktoré laboratórium ho bude testovať. Takže toto sa tento týždeň naplno rozbehne," uvádza minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy