Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedec Robert Mistrík o novom lieku proti koronavírusu: Je tu istá nádej, že tento liek bude účinný
Zdielať na

Vedec Robert Mistrík o novom lieku proti koronavírusu: Je tu istá nádej, že tento liek bude účinný

BRATISLAVA / Vedci na celom svete horúčkovito hľadajú zbrane, ktoré by nám mohli pomôcť v boji proti šíriacemu sa koronavírusu. Môžu to byť lieky, vakcíny, ale nápomocná môže aj matematika.

Vedec Róbert Mistrík sa roky venuje biochémií. V jednom zo svojich statusov informoval o nádejnom lieku, ktorý by mohol pomôcť v boji proti koronavírusu. Antivirálny liek, ktorý vyvíja kalifornská firma je vo fáze klinického testovania a malo by byť hotové v apríli. "Je tu istá nádej, žeby tento liek mohol byť účinný."

Odborníci sú však opatrní. V minulosti sa už objavili lieky, ktoré mohli byť využité ako antivirotiká, no nakoniec sa ukázali ako neúčinné. V hektickom tempe pracujú mnohí vedci. Niektoré kroky sa urýchlujú, iné  spomalujú. Mistrík tvrdí, že tento liek je už známy niekoľko rokov. "Teraz sa musí ukázať, či je účinný aj na tento typ koronavírusu. Ale klinické skúšky majú svoje prísne pravidlá a nemožno ich veľmi urýchliť. V hre je ľudský život a tu nehodno hazardovať."

Na verejnosť prenikli prvé informácie, že liek údajne funguje na lodi Diamnod princess, ktorá na svojej palube má nakazených ľudí Covidom - 19. "Údajne tento liek pomohol 14 kritickým pacientom, zatiaľ nikto z nich nezomrel. Čo by možno za normálnych okolností nebolo tak." Podľa jeho slov nie je možné overiť tieto správy  a odborníci a vedci musia ísť podľa presne stanovených pravidiel. V Amerike sa tento liek taktiež testuje  a k dispozícií bude viacero klinických testov.

Liek by mal napádať životný cyklus vírusu a tým ho zabije. Zaujímavosťou je, že tento liek má pôvod v Českej republike z polovice  80-tych rokov. Profesor Antonin Holý zosyntetizoval jednu molekulu, ktorá sa neskôr ukázala ako účinné antivirotikum proti HIV. Táto chemická časť sa použila aj na iné antivirotiká, ktoré sa pôvodne užívajú. Pôvodný nápad sa zmodifikoval a pretavil do lieku proti koronavírusu.

Modelovaním vývoja pandémie sa venoval Róbert Mistrík. No bohužiaľ, jeho tím nemal dostatok dát. "My sme z literatúry si stiahli model, ktorý bol publikovaný v renomovanom vedeckom časopise Lancet." Tohto modelu sa chytil Inštitút zdravotnej politiky pod vedením Martina Smatanu. "Tu chcem upozorniť, že ide o odhad. Tento  model sa určitte bude meniť, tak ako  sa menia dáta... ale  konečne máme niečo  v rukách o čom aspoň minimálne môžeme diskutovať." povedal.

Podľa odhadov vedca bude vývoj pandémie závisieť od viacerých faktorov. No najväčší dôraz dáva na fakt, že  každým dňom stúpa riziko nákazy. "Každým dňom musíme byť opatrnejší, ostražitejší, ohľaduplnejší a disciplinovanejší."

​V košiciach prišli s novým prístupom "drive in" testovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy