Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Koniec zimným radovánkam? Meteorológovia zaznamenali takmer letné teploty
Zdielať na

Koniec zimným radovánkam? Meteorológovia zaznamenali takmer letné teploty

SLOVENSKO / Vo štvrtok bolo naozaj príjemné slnečné počasie a meteorológovia zaznamenali teplotné rekordy. V Bratislave takmer 22 stupňov. Aj keď sa v najbližších dňoch ochladí, stále bude vhodné stráviť čas na čerstvom vzduchu. Počasie a peľová situácia vcelku praje aj alergikom.

Príjemné takmer letné slnko vylákalo vo štvrtok obyvateľov juhozápadného Slovenska do prírody, do lesa alebo k jazeru.
Na kúpanie to síce nebolo, ale viacerí pozhadzovali zo seba bundy, mikiny a zostali v tričkách s krátkym rukávom, ba niektorí už aj v krátkych nohaviciach. "Určite sa dá povedať, že tento deň bol mimoriadne teplý a dá sa povedať, že sa prekonávali nielen denné rekordy pre 12. marec, ale aj pre prvú polovicu marca, ktoré sa držali od roku 2007, 2011," priblížil meteorológ Daniel Cibula. 

Najteplejšie bolo v regiónoch Podunajskej nížiny a očakávaných 22 stupňov sa nakoniec naplnilo práve tam. V samotnej Bratislave bolo približne 22 stupňov. Čo bolo aj miesto s najvyššou teplotou v rámci Slovenska. "Teplo ale bolo aj na juhu stredného Slovenska a napr. aj na Zamagurí, kde teplota v Červenom Kameni dosiahla skoro 18 stupňov, ale to bolo spôsobené fénovým efektom," vysvetlil meteorológ Cibula. 

Pobyt vonku pri súčasnom obmedzení pohybu, je vítaný, samozrejme, pokiaľ si udržujeme odstup a pohybujeme sa v malých skupinách. Voľný čas však môžeme využiť aj užitočnou prácou napríklad na záhrade. "Teraz je ideálny čas na orezanie ovocných stromov, napríklad kôstkovín ako sú marhule a broskyne," uviedol záhradný architekt Martin Čurda. 

Takisto aj ovocné alebo okrasné kríky. "Niektoré sa dajú rezať také, ktoré zostali aj cez zimu, napríklad hortenzie," doplnil záhradný realizátor František Laššák. A, samozrejme, už môžeme vysievať aj koreňovú zeleninu do záhrady do zeme alebo na balkónoch napríklad pripravovať si budúce priesady. "Ak bude škaredé počasie, tak môžeme pikýrovať. Zeler, planty paprík alebo paradajky," poradil Martin Čurda. 

Pre alergikov máme celkom dobrú správu, pretože peľová situácia na Slovensku je relatívne priaznivá. "Tá peľová situácia nie je nejaká dramatická. Vyššie koncentrácie peľu jelše ešte môžeme očakávať na strednom, severnom a východnom Slovensku," poznamenala Janka Lafférsová, mirkobiologička RÚVZ v Banskej Bystrici. 

A aj prognóza je dobrá, keďže v najbližších dňoch očakávame dážď, hoci mierny. "Najbližšie zo štvrtka na piatok, potom v nedeľu," potvrdil meteorológ Cibula. A čo sa týka teplôt, tie pôjdu dole na zhruba 14 stupňov už v piatok. Napriek tomu zostáva počasie vhodné na pobyt vonku.

Teplá zima škodí rastlinám. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy