Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Krutá realita obcí na východe Slovenska. Spolu s bratom vykopali hrob vlastnej mame
Zdielať na

Krutá realita obcí na východe Slovenska. Spolu s bratom vykopali hrob vlastnej mame

UDAVSKÉ / Spolu s bratom kopali hrob vlastnej mame. To nie je čierny humor, ale realita. Tak to môže dopadnúť, keď sa spomedzi dedinčanov nenájde nikto, kto by bol ochotný kopať hrob. Aj toto sú problémy nejednej obce na Slovensku. V humenskom okrese preto zaviedli takzvaný cintorínsky poplatok.

"Nikto nechce pracovať, a to je ťažká práca. To treba kopať hlboko do dvoch metrov," poznamenala obyvateľka obce Veronika. "Vyšiel rad na mňa a bol to veľký problém, nikto nechcel ísť kopať a ja som bol chorý," uviedol obyvateľ obce Jozef Mašlej. 

Podľa starostu bol takmer pri každom pohrebe problém nájsť niekoho, kto by sa na túto nie príliš atraktívnu prácu podujal. Pre starších namáhavé, pre mladých a zamestnaných zas narýchlo problém s dovolenkou. Kto nemohol kopať, zaplatil. To ale hrobárov neprilákalo. "Nie je záujem, aby niekto za 30 eur alebo za 40 eur išiel ten hrob kopať," skonštatoval starosta obce Udavské Peter Hudák. 

Obce si stanovili poplatok 

Podľa slov starostu na každý dom v obci vychádza kopanie hrobu asi raz za 4-5 rokov. To, čo by zaplatila domácnosť jednorázovo, teraz takpovediac rozložili. Každému vlastníkovi domu s trvalým pobytom v obci vyrúbia poplatok za kopanie hrobu vo výške 10€ ročne.

"Je vecou každého mesta a každej obce, ako si nastaví nielen prevádzku a údržbu hrobových miest, ale aj samotné kopanie hrobov," vysvetlil hovorca ZMOS a odborník na samosprávu Michal Kaliňák. "Manžel mi už leží, a keď som mala kopať, tak 30 eur bolo treba. A teraz 10 eur? To nič nie je. Ja som vdova sama, ja som veľmi spokojná s tým," povedala obyvateľka obce Veronika. 

Našli sa aj nespokojní dedinčania."Sme mladá rodina, v blízkej dobe sa nechystáme umrieť a ani neplánujeme byť pochovaní v Udavskom. Nemyslím si, že mi obec môže prikázať platiť za službu, ktorú nevyužijem," uvádza sa v správe obyvateľa obce. "S týmto nesúhlasím. Ten občan aktuálne v obci žije, musí sa prispôsobiť podmienkam, aké tu sú. To by potom mohol každý povedať, kedy ja zomriem. Teraz si tu, teraz platíš," oponoval starosta obce Hudák. 

Podobné starosti majú aj iné dediny

V Mysline to vyriešili ešte v roku 2008. Vtedy VZNkom a teraz do smernice obce zaviedli tzv. cintorínsky poplatok dve eurá ročne na každého obyvateľa. "Pretože občania nechceli chodiť kopať. Je to dosť nezaujímavé, keď boli mrazy, to bolo ťažko, keď pršalo, to boli fakt problémy veľké. Sme spokojní, lebo zavoláme firmu, ktorá vykope hrob, urobí zásyp," podotkla starostka obce Myslina Helena Podolinská. 

"Kto kope v meste hrob? Vykope to firma pohrebná a človek si to zaplatí. My sme nechceli tú zodpovednosť prenášať na plecia pozostalých, aby mali ďalšiu starosť navyše," reagoval starosta obce Udavské Peter Hudák. 

"My to vítame všetkými desiatimi, tých desať eur nás nezabije. Viem, ako som kopal vlastnej mame hrob, lebo dostal chlap trombózu a museli sme s bratom kopať vlastnej mame hrob," dodal obyvateľ obce. 

Policajti vypátrali vandalov, ktorí poškodili náhrobné kamene v Rajci. Ide o skupinu chlapcov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy