Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prípad vraždy Jána Kuciaka: Začali znalecké skúmanie z oblasti psychiatrie a psychológie u obžalovaného Kočnera
Zdielať na

Prípad vraždy Jána Kuciaka: Začali znalecké skúmanie z oblasti psychiatrie a psychológie u obžalovaného Kočnera

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej už podľa zistení TV JOJ znalci vykonávajú znalecké skúmanie obžalovaného Mariana Kočnera. Znalecké skúmanie z odboru psychiatria a psychológia nariadila predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ružena Sabová.

Marianovi Kočnerovi v prípade viny z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka hrozí až doživotie. Počas prípravného konania sa Kočner odmietol podrobiť znaleckému skúmaniu. Na hlavnom pojednávaní však nakoniec uviedol, že sa vyšetreniu podrobí.

​​Kočner sa však odmietol podrobiť vyšetreniu u znalcov, ktorí sa vyjadrovali pred procesom v médiách, alebo tých, ktorí spolupracujú so znaleckým ústavom forenzného psychológa Antona Heretika. 

Aj podľa právnikov poškodených je dôležité skúmať cez znalecké skúmanie psychologický aj psychiatrický stav obžalovaného pre prípad udelenia trestu s dôrazom na možnosť jeho resocializácie. 

​Podľa zistení TV JOJ posudky už znalci realizujú. Kočnerov obhajca Marek Para pre Televíziu JOJ na uvedenú skutočnosť reagoval len krátkym stanoviskom: "V snahe nenarušiť objektívny priebeh dokazovania sa k Vašim otázkam nevyjadrím a určite nezverejním mená znalcov." 

V trestnej veci falšovania cenín a marenia spravodlivosti bol už Marian Kočner neprávoplatne odsúdený spolu s Pavlom Ruskom. Obom senát súdu pod vedením Emila Klemaniča udelil 19-ročný trest. V prípade išlo o falšovanie zmeniek v sume viac ako 69 miliónov eur. Odsúdeným senát nariadil výkon trestu v ústave s najprísnejším stupňom stráženia. 

Obhajca Marek Para, ktorý v kauze zmeniek zastupuje Pavla Ruska sa po rozsudku vyjadril, že obom klientom odporučí podať proti rozsudku sťažnosť a výšku trestu označil za exemplárnu. Či tak už urobili, Marek Para zatiaľ neprezradil. "V druhej trestnej veci sa zatiaľ nebudem vyjadrovať k priebehu odvolávacieho konania," dodal. 

Pozrite si reportáž o kauze Zmenky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy