Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hasiči v Handlovej majú problém. V prípade požiaru vo výškových budovách by nemohli zasiahnuť
Zdielať na

Hasiči v Handlovej majú problém. V prípade požiaru vo výškových budovách by nemohli zasiahnuť

HANDLOVÁ / V Handlovej sa nachádza viacero výškových budov. Tamojší hasiči sa modlia, aby v žiadnej z nich nezačalo horieť. V prípade mimoriadnej udalosti by sa k nim totiž nedostali. Prístupové cesty sú najmä podvečer zablokované zaparkovanými autami. Situácia je kritická.

Tunajší hasiči chceli na vlastnej koži vyskúšať, či by sa v prípade požiaru dostali s technikou k panelákom. K niektorým panelákom sa hasiči s ťažkou technikou nedostali vôbec. Dôvodom bolo množstvo áut, z ktorých mnohé stáli tam, kde nemajú.

Hasiči to skúšali s najväčším, ale aj s najmenším zásahovým vozidlom, ktoré majú. "V niektorých prípadoch nebolo možné sa dostať k objektom aj s najmenšou technikou," hovorí hasič Jozef Tines z Handlovej. 

Kritickým miest našli neúrekom. V prípade mimoriadnej udalosti by sa nedostali k mnohým výškovým budovám. "Dôležité je to, aby si ľudia uvedomili, že znemožnením prejazdu ťažkej techniky ohrozujú svoje životy a majetky," dodal Tines. "Dlhodobý problém je vybudovanie nástupných plôch, ktoré sú pred bytovými domami," uviedla hovorkyňa mesta Jana Paulínyová. 

Mesto plánuje plochy, ktoré by mali slúžiť na to, aby sa záchranné vozidlá dostali bez ťažkostí k panelákom, označiť. Autá tu už potom parkovať nebudú môcť. "Mestská polícia by chcela vyzvať ľudí, aby zvážili, kde zaparkujú svoje auto," povedala Lucia Chudá z mestskej polície. "Dôležité je to, aby si ľudia uvedomili, že znemožnením prejazdu ťažkej techniky ohrozujú svoje životy a majetky," povedal Tines. 

Vodiči však argumentujú, že parkovacích miest je málo. Aj tento problém plánujú v Handlovej čo najrýchlejšie riešiť. "Je zámer mesta urobiť celkovú koncepciu parkovania v meste. Máme zámer vytvoriť viacero parkovacích miest," dodala Paylínyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy