Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
TV JOJ štartuje unikátny seriál z onkológie Jenny. Do kampane šíriacej nádej sa zapojili aj diváci
Zdielať na

TV JOJ štartuje unikátny seriál z onkológie Jenny. Do kampane šíriacej nádej sa zapojili aj diváci

BRATISLAVA / Dnes večer štartuje unikátny projekt, na ktorom spolupracovali filmári s lekármi Národného ústavu detských chorôb a ukazuje úplne realistický príbeh dospievajúceho dievčaťa a jej cestu k porážke leukémie. Vďaka odborným radám lekárov sú scény v tomto príbehu úplne realistické. Seriálová Jenny túži zazvoniť na symbolický zvonček pri dverách oddelenia, ktorým sa lúči už odliečená s celým oddelením. A do kampane šíriacej nádej sa už zapájate aj vy, naši diváci.

​Mnoho detí ako je Jenny zvádza svoj dennodenný boj na oddeleniach aj v týchto chvíľach. Práve vstávať dennodenne s nádejou, je podľa zdravotnej sestry slúžiacej na onkológii už 20 rokov, to najdôležitejšie.

​Projekt nielen, že uvedie na pravú mieru informácie o chorobe, ale vďaka tomu, že pri natáčaní pomáhali skutoční lekári a sestry, odhalí presne konkrétne situácie, ktoré sa naozaj na takýchto oddeleniach odohrávajú. Napríklad málokto vie, že aj tu sa ľudia po čase dokážu smiať, či dokonca robiť si zo straty vlasov žarty.

Aj Lukášov príbeh ukazuje, že Jennin príbeh nie je vymyslený, ale zachytáva realitu. Dnes je odliečený a pomáha v nadácii. Ako 14-ročný sa dozvedel, že má nádor na mozgu a nikdy neprepadol beznádeji. "Prvý moment, keď som sa to dozvedel, tak som odpadol priamo u lekára. Ja som však bol ten, ktorý upokojoval mojich blízkych, že áno bude to dobré," povedal vyliečený Lukáš. 

Bývalí pacienti veria, že filmová postava naučí aj komunikovať ľudí o tejto chorobe. "Hlavne nebyť pred ním smutný za neho. Najhoršie asi, je to, že ľudia vyjadrujú ľútosť voči tomu druhému," vyjadril sa Lukáš. 

Otec, ktorého syn aj teraz zvádza boj a ktorému na začiatku pomohli neziskové organizácie s vysokými doplatkami na lieky, dnes sám pomáha v organizácii Deťom s rakovinou. Verí, že ukážu ľuďom, prečo potrebujú pomoc."Väčšinou si spomenú na všetky tieto veci až pred Vianocami. No tí ľudia potrebujú žiť dennodenne," vyjadril sa Marek, otec onkologického pacienta.

Pre mnoho rodín totiž niekoľkomesačný pobyt na oddelení s dieťaťom znamená prísť o jeden plat rodiča. Tém, ktorých projekt nastolí, bude zrejme viac. Hlavným odkazom ale je, že v liečbe sú stále väčšie pokroky a dôležité je šíriť nádej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy