Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Všetko musí ísť presne, rýchlo a hladko. Slovensko čaká noc, ktorá rozhodne o ďalšom smerovaní
Zdielať na

Všetko musí ísť presne, rýchlo a hladko. Slovensko čaká noc, ktorá rozhodne o ďalšom smerovaní

BRATISLAVA / Štatistický úrad Slovenskej republiky čaká noc s veľkým N. Spočítavanie volebných hlasov je momentálne jeho najdôležitejšou úlohou za štyri roky. Všetko musí ísť presne, rýchlo a hladko. Na to, aby to tak bolo, potrebuje úrad dvakrát viac ľudí, ako skutočne zamestnáva. Tvrdí ale, že je pripravený aj na nepríjemné scenáre.

Hoci to tu bzučí ako v úli, ide len o tretí a teda finálny test skúšobného sčítavania výsledkov. ten pravý frmol zažijú zamestnanci Štatistického úrazu až v noci zo soboty na nedeľu. "Štatistický úrad zabezpečuje sumarizáciu volebných výsledkov. To, čo komisie zapíšu do zápisníc, my sumarizujeme," uviedla Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu. 

Veľká časť pracovníkov sú takzvaní volební brigádnici. Štatistický úrad ich využíva ako výpomoc len počas volieb. "Na Slovensku pracuje celkovo 49 odborných sumarizačných úradov, kde 1600 ľudí bude zabezpečovať, sumarizovať výsledky a rozdeľovať politické mandáty," povedala Jana Morháčová.

Až 4229 volebných okrskov sa v týchto voľbách zapojí do elektronického sčítania výsledkov. Čo je viac ako 70% z celkového počtu volebných okrskov. S elektronizáciou však prichádzajú aj možné riziká. "Celý projekt je bezpečnostne chránený. Nemôžeme to zverejňovať, ale pripravujú sa rôzne scenáre a urobili sme a skúšali všetky možné scenáre. Nemalo by dôjsť k žiadnemu excesu," informovala Jana Morháčová.

Celý proces by mala elektronizácia zjednodušiť a urýchliť. Ako dlho však bude ščítanie trvať, záleží najmä na rýchlosti volebných komisií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy