Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Originálna rozlúčka s fašiangami: Hodovali bradaté ženy aj rozprávkové bytosti
Zdielať na

Originálna rozlúčka s fašiangami: Hodovali bradaté ženy aj rozprávkové bytosti

KOKAVA NAD RIMAVICOU / Fašiangy boli a stále sú, najmä pre dedinčanov, najveselším obdobím v roku. Trvajú od Troch kráľov do Popolcovej stredy. V tomto čase sa konajú plesy, svadby, zábavy, zabíjačky a uvoľnené správanie sa nedáva za vinu ľuďom, ale maskám. Po tomto čase radovánok prichádza štyridsať dňový pôst. Takto sa s fašiangami rozlúčili v Kokave nad Rimavicou.

Tento víkend fašiangy končia a tým sa končí aj obdobie zábav a hojnosti. Najbližšia streda je popolcová a začína sa pôst. Počas rozlúčky prechádzajú dedinami sprievody masiek a každá oblasť má svoje zvláštnosti. "Tradujeme to od 40. rokov dvadsiateho storočia. Prišiel tento zvyk do Kokavy nad Rimavicou z Utekáča od sklárov," povedala folkloristka Emilia Blahutová.


V Kokave nad Rimavicou basu nepochovávajú, strašidelné masky v sprievode majú odohnať zlých duchov a zabezpečiť pre dedinčanov pokojný život. "Väčšinou ľudia nás čakajú v domoch, ponúknu nás pampúškami, slaninkou, klobásou. Niečo nám dajú do kapsy. My im prajeme na celý rok, aby boli v hojnosti, aby žili v zdraví. Toto vinšujeme v každom dome, kde nás privítajú," prezradila folkloristka.


"Je to dobrý zvyk, ktorý sa zachoval u nás na Kokave a to si želáme, aby každý rok prišli k nám, títo fašangoši a my sa im už za to odvďačíme sladkosťami, troška tej domácej pálenky. No a naostatok im dačo aj na ražeň dáme," povedal heligónkar Juraj Krahulec. Sprievod postupne prejde celou dedinou, hudba i smiech utíchnu a fašiangy sa môžu skončiť.

Ako vyzeraju fašiangy vo Valaskej (okr. Brezno), si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy