Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Čím je žena staršia, tým je riziko rakoviny prsníka väčšie. Nárok na mamograf ale po 70-tke stráca
Zdielať na

Čím je žena staršia, tým je riziko rakoviny prsníka väčšie. Nárok na mamograf ale po 70-tke stráca

SLOVENSKO / Ministerstvo zdravotníctva síce hovorí o preventívnych mamografických vyšetreniach, lenže ženy po 70-tke naň už nemajú nárok. Táto veková kategória je pritom riziková, pretože s vekom rastie pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka. Tieto staršie ženy sa tak cítia byť diskriminované. Ministerstvo zdravotníctva súčasnú legislatívu neplánuje meniť, no v druhej fáze skríningu chce pozvánky na mamograf posielať cez poisťovne aj týmto ženám.

Do redakcie nám napísala diváčka, ktorá doteraz chodila pravidelne na preventívne mamografické vyšetrenie prsníkov. "Mám 71 a pani doktorka mi oznámila, že vraj už nemám nárok na takéto vyšetrenie, za čo v podstate veľmi „ďakujem“ poisťovni a štátu za starostlivosť," vyjadrila sa naša diváčka.

​Jedným z faktorov je práve vek. Čím je žena staršia, tým je riziko väčšie. "Okolo 50-tky riziko stúpa mimoriadne intenzívne. A logicky, ak je žena staršia, tak má aj vyššie riziko. Čiže okolo 80 rokov keď má žena, tak zhruba každá ôsma, počas svojho života už absolvuje rakovinu prsníka. To riziko je dosť vysoké," uviedla doktorka Alena Kállayová.


Karcinóm prsníka je stále najčastejšia diagnóza z onkologických ochorení. Každoročne sa na Slovensku diagnostikuje okolo 2 000 nových prípadov. "Nesprávne stravovanie, nedostatok pohybu, nedostatok spánku, nedostatok relaxu a veľmi veľa stresovania. Plus ešte iné ďalšie faktory a toto všetko môže spustiť ten nepríjemný proces," skonštatovala Kállayová.


Aj napriek týmto rizikám žena po 70-tke musí mať na rozdiel od mladších žien na mamografické vyšetrenie zdravotný dôvod. "Napríklad už po 70-tke je fajn a odborníci odporúčajú, aby naďalej si robila samovyšetrenie prsníkov. Akonáhle si tam nahmatá hrčku, v tom prípade je ideálne, aby okamžite kontaktovala svojho všeobecného lekára alebo gynekológa," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Na mamograf ako prevenciu majú podľa zákona nárok ženy vo veku 40 až 69 rokov. Tým, ktoré sú v rozmedzí 50 - 69 rokov posielajú poisťovne od septembra v rámci skríningu pozvánky na toto vyšetrenie. "Do budúcna plánujeme skríningy nastaviť aj pre dámy staršie, to znamená, nebude tam horná veková hranica, čiže budú pozývané aj dámy vo vyššom veku. Na tomto teraz pracujeme intenzívne. Je to problematika riešenia v horizonte tohto roka," dodala Eliášová.

Aká je najlepšia prevencia pred nachladnutím, sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy