Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úplatkársky trojuholník? V Nových Zámkoch rieši NAKA korupciu na patológii a v pohrebníctve
Zdielať na

Úplatkársky trojuholník? V Nových Zámkoch rieši NAKA korupciu na patológii a v pohrebníctve

NOVÉ ZÁMKY / Úplatkárstvo na patológii a v pohrebníctve rieši NAKA v Nových Zámkoch. Výmena informácií a peňazí sa mala uskutočňovať v trojuholníku pracovníkov nemocnice, pohrebnej služby a súdneho koronera.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry odviezli priamo z pracoviska sanitára novozámockej nemocnice, spolu s ním doviezli na výsluch aj majiteľa pohrebnej služby a ďalších dvoch ľudí. "Vyšetrovateľ v tejto veci vzniesol obvinenie dvom osobám pre prečin prijímania úplatku a jednej osobe pre prečin podplácania," vyjadril sa hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Predmetom dávania i brania úplatku mali byť údajne informácie o zosnulých a ich rodinných príslušníkoch. Na otázky k sanitárovi z patológie sme dostali od zamestnávateľa stručnú odpoveď. "Zamestnanec FNsP Nové Zámky opustil pracovisko v sprievode príslušníkov policajného zboru, čím v tento deň vznikla prekážka v práci na strane zamestnanca. Inými informáciami vo vzťahu nášho zamestnanca k danej veci nedisponujeme," povedal právnik FNsP Mikuláš Blaško.


Trojicu, zatiaľ obvinených, podľa informácií TV JOJ dopĺňa súdny koroner a majiteľ pohrebnej služby. Po vypočutí boli všetci traja prepustení. "Zobrali ma preč, na nejaké vyšetrovanie, nakoľko sú vo veci procesné úkony. Nechcel by som mariť vyšetrovanie, nechcel by som vo veci viacej povedať," uviedol majiteľ pohrebnej služby Robert M.

Ten však jedným dychom naznačil, že praktiky posúvania informácií o zosnulých sú vraj v tejto brandži na Slovensku verejným tajomstvom. "Myslíte si, že sa dejú takéto veci na S? Dejú sa, stále dokolečka, dokola, ja som iba taká malá omrvinka, na čo poukázal môj ctený braček, nakoľko som sa odvážil oddeliť sa od neho. On bude nášmu podnikaniu veliť," dodal Robert M.

V prípade dokázania viny hrozí za prijímanie úplatku až päť a za podplácanie tri roky odňatia slobody. "Vzhľadom k tomu, že v uvedenej veci naďalej prebieha vyšetrovanie nie je možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie," skonštatoval Slivka. "Sú ľudia, ktorí pracujú sofistikovanejšie. Dohadzuje sa tu oveľa väčšie množstvo peňazí, ako týchto našich pár šuštákov. Že mi pomohol naložiť zosnulého, alebo tak, ale nechcem mariť vyšetrovanie," uzavrel Robert M.

NAKA zasahovala vo viacerých krajoch Slovenska. Kukláči zadržali desiatky ľudí. Počas akcií im pomáhali aj francúzske justičné úrady. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy